Pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih - nova knjiga Siniše Brlasa

Povodom Svjetskoga dana mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije (kao izdavač) objavio je novu knjigu pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; pomaže li religioznost mentalnom zdravlju mladih".
Autor ove knjige je kolega Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok" Virovitičko-podravske županije kojemu je ovo deveta knjiga u bogatom nizu u kojemu se nalaze i srednjoškolski udžbenik i prvi hrvatski rječnik ovisnosti.
Ova knjiga novi je doprinos hrvatskoj primijenjenoj psihologiji, i to u području koje nije uvijek u središtu znanstvenog interesa i u koje je područje kolega Brlas kročio s dovoljno znanstvene hrabrosti i znatiželje. Cilj je ove publikacije potaknuti promišljanja o tome kako se razvija religioznost mladih i pomaže li ona njihovom zdravom rastu i razvoju odnosno njihovom mentalnom zdravlju. Pokazalo se da religiozno iskustvo ima pozitivne posljedice na psihičko funkcioniranje mladoga čovjeka, osobito na usvajanje i održavanje prosocijalnog ponašanja, a više o istraživanju i zaključcima može se pročitati u knjizi koja je u elektronskom obliku dostupna na www.zzjzvpz.hr.
Siniša Brlas jedan je iz skupine hrvatskih psihologa koji su 2010. godine pokrenuli projekt za afirmaciju psihologijske struke u području zaštite i promicanja mentalnog zdravlja i rješavanja društveno relevantnih pitanja mentalnog zdravlja pod nazivom „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja", a temeljem Nacionalne strategije zaštite mentalnog zdravlja za razdoblje od 2011. do 2016. godine. Ovaj je projekt u protekle četiri godine iznjedrio četiri važne publikacije u nastanku kojih je sudjelovalo nekoliko desetaka eminentnih domaćih stručnjaka. Knjige su predstavljene i u zemlji ali i u inozemstvu, a ova je nova knjiga kolege Brlasa peta u nizu unutar ovoga projekta.

natrag na vrh ▲
Pet, 30. 07. 2021 16:44