25. GKHP - dobrodošlica predsjednika HPD-a

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Dobrodošli na 25. godišnju konferenciju hrvatskih psihologa sa središnjom temom – Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti, koja će se od 8. do 11. studenoga 2017. održati u Zadru.

Središnja tema ovogodišnje konferencije su ljudska prava. S obzirom na trajnu prijetnju i svakodnevna kršenja ljudskih prava kao struka osjećamo odgovornost snažnijeg uključivanja u ovom području. Hrvatsko psihološko društvo kao strukovna organizacija, mora učiniti sve ono što može unutar svog djelokruga rada i mogućnost – raditi na podizanju svijest o ljudskim pravima i kršenju ljudskih prava, raditi na spriječavanju kršenja ljudskih prava te ublaživanju posljedice njihova kršenja. Ovdje nam se nameće i niz pitanja - imamo li za ovo dovoljno znanja i resursa, jesmo li dovoljno osposobljeni i znamo li dovoljno o ovoj problematici, koje su specifičnosti psihologije i psihologa i koji je njihov očekivani doprinos, znamo li kakve su posljedice kršenja ljudskih prava za život čovjeka i njegovu kvalitetu, od najranije razvojne dobi do starosti. Za potrebu snažnijeg uključivanja psihologa i psihologije obvezuje nas i naša krovna europska psihologijska asocijacija gdje smo u okviru rada u EFPA-inom Stalnom vijeću za ljudska prava prisutni i vrlo aktivni. Slobodan sam ovdje dodati i ne manje važno pitanje – kakva su ljudska prava psihologa kao znanstvenika i stručnjaka, krše li se ista u različitim situacijama u razvoju naše karijere, našeg sudjelovanja u svijetu rada i svemu što kao psiholozi i psihologinje zamjećujemo?

Na Konferenciju su kao i uvijek dobrodošli i predstavnici suradnih struka – pravnici, liječnici, psihijatri, medicinske sestre, sociolozi, filozofi, socijalni radnici, edukacijski rehabilitatori kao i svi s kojima psiholozi kroz interdisciplinarnost svakodnevno surađuju. Sigurni smo da će i njihov doprinos obogatiti program ovogodišnje konferencije.

Posebno pozivamo sve one psihologe i psihologinje koji su završili svoje karijere, ali i dalje osjećaju pripadnost struci da prezentiraju i podijele svoje bogato profesionalno iskustvo. Pozivano i studente i studentice psihologije sa svih hrvatskih sveučilišta da ne propuste ovogodišnju Konferenciju te iskoriste priliku stjecanja novih znanja ali i međusobnog upoznavanja i druženja.

Na kraju, ovo je naša 25., jubilarna godišnja konferencija što predstavlja posebno vrijednu činjenicu koju ćemo pokušati dostojno obilježiti kroz različita događanja. Od one prve konferencije održane u Zagrebu, pa preko Osijeka, Rijeke, Bizovačkih Toplica, Varaždina, Pule, Plitvica, Dubrovnika, Splita, Poreča, Trogira, Rovinja, Šibenika, Petrčana, Cavtata, Božave, Vodica, Opatije (u nekim gradovima i više puta) obrađujući različite teme prošetali smo gotovo cijelom našom domovinom. Ovaj puta su naši domaćini Društvo psihologa Zadar kojima se ovu godinu pridružuje i psiholozi Ličko-senjske županije kao i kolegice i kolege s Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru što jamči još jednu izvrsnu godišnju konferenciju.

Josip Lopižić
predsjednik Hrvatskog psihološkog društva
natrag na vrh ▲
Čet, 21. 10. 2021 07:25