25. GKHP - dobrodošlica i poziv predsjednica Programskog odbora - dr. Vera Ćubela Adorić

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Velika mi je čast i zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti u ime Programskog odbora 25. Godišnje konferencije hrvatskih psihologa, koja će se održati u Zadru od 8. do 11. studenog 2017. godine. S posebnim zadovoljstvom i entuzijazmom najavljujem središnju temu ove jubilarne konferencije: „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti“.

Premda rijetko definiraju glavni okvir naših izlaganja i rasprava na konferencijama, ljudska prava i pravednost dio su normativnog okvira našeg profesionalnog djelovanja i zapravo su već desetljećima u fokusu naših znanstvenih i stručnih analiza. Stoga je odabir ove teme intencionalno, nadam se, snažna poruka o relevantnosti naših znanstvenih i stručnih spoznaja, iskustava i kompetencija u promoviranju i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti. On, također, pokazuje da smo svjesni naše profesionalne odgovornosti za kreiranje okruženja u kojem se temeljna načela ljudskih prava i društvene pravednosti poštuju.

U nastojanju da naša konferencija bude prostor razmjene relevantnih znanstvenih i stručnih spoznaja i argumentirane rasprave o ovoj temi zasigurno će nam pomoći i naši ugledni plenarni predavači, koje ovdje s osobitim zadovoljstvom najavljujem: Dominic Abrams, profesor socijalne psihologije i voditelj Centra za proučavanje grupnih procesa na Sveučilištu u Kentu, Maja Gabelica Šupljika, zamjenica Pravobraniteljice za djecu RH, Polli Hagenaars, predsjednica Odbora za ljudska prava i psihologiju u EFPA, Jan-Willem van Prooijen, profesor socijalne i organizacijske psihologije na VU u Amsterdamu i predsjednik Međunarodnog društva za istraživanja pravde, i Tom Warnecke, psihoterapeut i član Izvršnog odbora Europske asocijacije za psihoterapiju.

Uz plenarne predavače, program konferencije, u konačnici, svojim aktivnostima definiraju i svi drugi njezini sudionici. Zato vas pozivamo da pridonesete kreiranju kvalitetnog i raznovrsnog programa putem simpozija, okruglih stolova, individualnih usmenih i poster izlaganja, radionica, radnih sastanaka sekcija i drugih aktivnosti, u kojima će, nadamo se, sudjelovati i članovi vaših suradnih timova iz drugih struka i disciplina. Naime, ljudska prava i društvena pravednost vrlo su široke teme za znanstvenu i stručnu analizu i raspravu, pa očekujemo da će se njihova kompleksnost i interdisciplinarnost reflektirati i u programu našeg skupa. Naravno, u fokusu tog programa jest i bit će specifičan i jedinstveni doprinos psihologije kao znanosti i struke razumijevanju poštivanja – a time i promoviranju i zaštiti – temeljnih načela ljudskih prava i pravednosti u različitim društvenim i profesionalnim kontekstima.

Vjerojatno je teško naći područje našeg profesionalnog djelovanja u kojem se ne susrećemo s primjerima nepoštivanja spomenutih načela i često, zapravo, s raskorakom između njihova načelnog podržavanja i selektivnosti u njihovoj primjeni, što rezultira nepovoljnim posljedicama za dobrobit pojedinaca i skupina kao i za društvo u cjelini. U tom smislu, osnovno je pitanje što kao znanost i struka nudimo i još možemo ponuditi u ublažavanju i preveniranju tih posljedica? Kako svoje spoznaje i iskustva možemo artikulirati u skup znanja i kompetencija koji ima praktične implikacije za smanjenje rizika kršenja načela pravednosti i ljudskih prava, ali i za naše javno komuniciranje i pozicioniranje u društvu, posebice unutar sustava njihova promicanja i zaštite? Koji su u tom pogledu primjeri dobre prakse, ali i loše prakse i naše pasivnosti? Jesu li naše postojeće kompetencije za to dostatne ili postoji potreba za dodatnim educiranjem, kao što sugerira, između ostalog, recentna inicijativa EFPA-inog Odbora za ljudska prava i psihologiju? Koji su rizici specifični za naše profesionalno djelovanje i jesu li primjereno artikulirani u relevantnim aktima naših strukovnih organizacija i standardima profesionalnog ponašanja? Koje strukturne prepreke i teškoće onemogućuju ili otežavaju naše angažiranje u ovim područjima profesionalnog djelovanja? Na kraju, koja je, zapravo, naša pozicija i uloga u sustavu promicanja i zaštite ljudskih prava i pravednosti? Jesmo li njome zadovoljni ili smatramo da možemo i trebamo biti proaktivniji te imati drukčiju i/ili istaknutiju ulogu u tom sustavu?

Nadamo se da su ova pitanja dovoljno široka da obuhvate veliki raspon vaših širih i specifičnih interesa i područja profesionalnog djelovanja te da će vas potaknuti na aktivno sudjelovanje u radu ove konferencije. Naravno, vaše se aktivnosti sadržajno mogu fokusirati na specifična prava bilo koje generacije – od građanskih i političkih preko socijalnih i ekonomskih do kulturnih i kolektivnih – kao i na specifične kriterije i domene pravednosti, uključujući distributivnu, proceduralnu, retributivnu i restorativnu pravdu. S obzirom na njihovu brojnost, u definiranju nekolicine ključnih podtema ove konferencije praktično je nemoguće eksplicite navesti sva specifična prava, kriterije i domene pravednosti. Umjesto toga, neke moguće podteme, koje uglavnom reflektiraju okvire ranije istaknutih pitanja, su sljedeće: pozicija i uloga psihologa u sustavu promocije i zaštite ljudskih prava i društvene pravednosti; educiranje psihologa o ljudskim pravima i društvenoj pravednosti; znanstvene i stručne spoznaje o odrednicama, mehanizmima i korelatima (ne)poštivanja ljudskih prava i pravednosti u različitim kontekstima; razvoj i validacija instrumenata namijenjenih ispitivanju znanja i stavova o (specifičnim) ljudskim pravima, vjerovanja o pravednosti i osjetljivosti na nepravednost te drugih relevantnih konstrukata.

Kao i do sada, u programu GKHP bit će dovoljno prostora i za aktivnosti izvan naše središnje teme, posebice za razmjenu strukovnih novosti i rasprave o strukovnim pitanjima. GKHP uvijek je bila naše najveće strukovno okupljanje, na kojem smo obnavljali stare i uspostavljali nove kontakte i ugodno se družili s drugim kolegicama i kolegama. Od prošle je godine ova konferencija prerasla u znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem su službeni jezici hrvatski i engleski. Zato vas pozivamo da informaciju o konferenciji prenesete psiholozima i psihologinjama iz drugih zemalja s kojima surađujete ili dijelite članstvo u međunarodnim znanstvenim i strukovnim udruženjima te da nam na taj način pomognete u nastojanju da ta informacija dođe do svih kolegica i kolega kojima su ljudska prava i društvena pravednost u području znanstvenih i stručnih interesa.

Na kraju, želim izraziti iskrenu nadu da će predstojeća, jubilarna konferencija po kvaliteti programa i broju sudionika biti ne samo na razini dosadašnjih već, kako i priliči jubileju, barem mali korak dalje. Obilježavanju 25. jubileja bit će, naravno, posvećen poseban i bitan dio našeg programa, u kojem ćete, nadam se, također sudjelovati. Zadovoljstvo mi je da mogu najaviti ovom prigodom i pozdravno obraćanje počasnih predsjednika ove konferencije: prof. dr. sc. Mirjane Krizmanić i prof. dr. sc. Slavka Kljaića. Uz druge uzvanike i goste, našoj svečanosti otvaranja nazočit će i gđa Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, koja će, kao uvod u središnju temu konferencije, održati izlaganje o stanju ljudskih prava u RH.

U želji da program 25. GKHP što više reflektira vaše stručne i znanstvene interese, pozivam vas da se i prije formalne prijave svoga sudjelovanja obratite Programskom odboru sa svojim sugestijama, pitanjima i komentarima na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

U očekivanju vaših prijava i našeg susreta i druženja na 25. GKHP, srdačno vas pozdravljam u ime Programskog odbora.

dr. sc. Vera Ćubela Adorić, izv. prof.
predsjednica Programskog odbora 25.GKHP
natrag na vrh ▲
Čet, 21. 10. 2021 08:20