22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s međunarodnim sudjelovanjem - Rovinj 2014

Drage kolegice i kolege,
veliko nam je zadovoljstvo najaviti 22. godišnju konferenciju hrvatskih psihologa! Tema naše konferencije 2014. godine je:
Kako obrazovanju dodati boju?
- uloga i izazovi za psihologe -

Svjedoci smo velikih društvenih promjena koje se ogledaju u shvaćanju obrazovanja i njegove uloge te u razumijevanju značaja ljudskih resursa za razvoj zajednice. Sve više se pitamo jesmo li kao zajednica spremni na promjene, jesu li nove generacije dobro pripremljene za svijet koji ih okružuje i očekuje? Činimo li kao društvo i kao struka dovoljno da to poboljšamo? Povratne informacije međunarodnih usporedbi ishoda obrazovanja pokazuju nam da rezultati nisu na očekivanoj razini. Iskustva učenika i studenata govore da žele nove metode i sadržaje, da obrazovanje ne povezuju s radošću i veseljem učenja ili samoaktualizacijom. Zanemarujemo li procese u obrazovanju? Stalno se pitamo kako obrazovanje približiti svim sudionicima i učiniti ga privlačnijim, ili drugim riječima „kako obrazovanju dodati boju"?
Kao stručnjaci često brinemo koliko obrazovni sustav, osim o činjeničnim znanju, mari o ostalim ishodima: životnim vještinama, vrijednostima i slici o sebi. Pripremamo li mlade ljude, ali i one nešto starije, za cjeloživotno učenje i hoće li oni već sutra biti spremni dalje učiti i kreativno doprinositi svojim radnim sredinama i društvu u cjelini? Tko su nam partneri u toj misiji? Jesu li nakon iskustva u ovakvom sustavu bivši učenici i studenti pripravni za različite oblike formalnog ali i neformalnog te informalnog obrazovanja? S druge strane, koliko je sam sustav spreman na prihvaćanje tih novih oblika stjecanja znanja i vještina?
Podaci o kvaliteti ishoda na različitim razinama (rani i predškolski odgoj i obrazovanje, osnovnoškolsko, srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje), ukazuju na velike razlike u pripremljenosti na današnje i buduće izazove. Jesmo li spremni učiti jedni od drugih i inicirati promjene tamo gdje je to potrebno? U kojoj mjeri kao znanstvena i stručna zajednica psihologa možemo odgovoriti na brojna pitanja vezana uz učenje, razvoj i obrazovanje? Znamo li i možemo li zajedno učiniti nešto da „dodamo boju obrazovanju"?
Programski odbor vas srdačno poziva da aktivno sudjelujete u radu 22. godišnje konferencije pa da zajednički porazgovaramo o spomenutim ali i brojnim drugim temama. Predložite tematske simpozije, individualna izlaganja, poster prezentacije, okrugle stolove. Nadamo se da će ova konferencija biti važna za našu struku, ali i za stručnu i širu javnost.
Ovdje navodimo samo neke teme kojima ćemo se baviti, no sigurni smo da će se taj popis uz vašu suradnju bitno proširiti:
Obrazovanje kao cjeloživotni proces
Vrtić i škola kao zajednice profesionalaca koji uče
Unapređivanje kvalitete obrazovanja
Uloga emocija u obrazovnom kontekstu
Vrednovanje u obrazovanju
Kontekstualni utjecaji u procesu učenja
Intervencije u obrazovanju
Suradnja psihologa s ostalim dionicima obrazovnog sustava
Samoregulacija učenja
Kreativnost u predškolskom i školskom okruženju
Interakcija nastavnika i učenika
Nove tehnologije u obrazovanju
Djeca/učenici/studenti s posebnim potrebama
Profesionalno savjetovanje
Odgajatelji/učitelji/nastavnici – stres na poslu
Cjeloživotno obrazovanje psihologa
Obrazovanje osoba starije životne dobi
Obrazovanje u radnom okruženju

Na Konferenciji ćemo imati priliku razgovarati i o položaju psihologa, raspraviti možemo li tražiti, ali i ponuditi više, te pridonijeti promjenama i poboljšanju sustava. Vjerujemo da ćemo i na ovoj Konferenciji imati priliku zajedno s drugim bliskim strukama progovoriti o uspjesima, izazovima i koristima multidisciplinarne suradnje.
Kako obrazovanju dodati boju? – uloga i izazovi za psihologe - tema je 22. godišnje konferencije. Obrazovanje, razvoj i učenje široke su teme kojima se bave psiholozi u različitim područjima, a to su istodobno i teme koje dijelimo s drugim stručnjacima. Naravno, kao i na svim dosadašnjim konferencijama, dobrodošli su i svi sadržaji iz drugih područja psihologije, a sigurni smo da ćemo uspješno učiti jedni od drugih. Veselimo se susretu s vama i očekujemo vas u Rovinju, gdje ćemo zajedno tražiti odgovore, ali i postavljati nova pitanja, gdje ćemo pokušati doprinijeti razvoju struke i razvoju društva, gdje ćemo se družiti i profesionalno razvijati. Dobro nam došli!

Programski odbor 22. godišnje konferencije hrvatskih psihologa

22. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Rovinj 2014

 

natrag na vrh ▲
Čet, 21. 10. 2021 06:38