Studentska ljetna škola Hrvatskog psihološkog društva - u Zadru

Dragi studenti i studentice,

Studentska sekcija Hrvatskog psihološkog društva “Psihomnia“ zajedno s Udrugom studenata psihologije „Kasper“ iz Zadra ove godine organizira prvu „Studentsku ljetnu školu HPD-a“. Svake godine okupljat će se studenti psihologije u određenom gradu kako bi zajedno istraživali pojave vezane uz unaprijed određenu krovnu temu, proširili svoje znanje o istpj temi te zajedno razvijali svoj istraživački duh, upoznavali mjesto gdje će se održati ljetna škole te se i sami međusobno upoznali kao studenti psihologije. Krajnji ciljevi pokretanja ove ljetne škole su povezivanje studenata psihologije na području RH, povezivanje sa zajednicom psihologa te jačanje psihologije kao znanosti i popularizacija iste.

Prva Studentska ljetna škola HPD-a, sa središnjom temom „Kvaliteta života kroz životni vijek : izazovi i preporuke“, održat će se od 22. do 25. kolovoza u Zadru.

Tijekom prvog stoljeća svojega postojanja psihologija je u velikoj mjeri bila usmjerena na razumijevanje i ublažavanje negativnih stanja i pojava, bilo na razini pojedinca, bilo na razini grupa ili čitavog društva. Iako je ovakvo usmjerenje imalo neke značajne pozitivne posljedice, ono je imalo i prilično negativne posljedice kao što je stvaranje negativne slike o ljudskoj prirodi i usmjeravajući se samo na ljudske bolesti, slabosti i probleme. Iako je trenutno važnije istražiti uzroke depresije nego uzroke sreće, na primjer, samo usko usmjeravanje na negativnu stranu ljudske prirode može dovesti do zanemarivanja istraživanja mnogih pozitivnih aspekata ljudske prirode koji bi jednakom težinom pridonijeli razvoju terapija i terapijskih tehnika te u konačnici poboljšali ljudski život.

Stoga je želja organizatora prve „Studentske ljetne škole HPD-a“ približiti pozitivnu psihologiju i njezine različite aspekte polaznicima te potaknuti ih na istraživanja tih istih pojava i aspekata.
Polaznici ljetne škole će prije samog početka Studentske ljetne škole odabrati teme za istraživanje iz područja pozitivne psihologije te će tijekom odvijanja same ljetne škole finalizirati svoje istraživačke nacrte uz međusobno savjetovanje i pomoć. U periodu od mjesec dana nakon škole, polaznici će provesti svoja istraživanja te će ih na kraju prezentirati na 26. Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa na Sv. Martinu na Muri koja će se održati od 7. do 10. studenog 2018.g.

Osim poticanja samog istraživačkog duha kroz rasprave i savjetovanje, polaznici će tijekom ljetne škole imati priliku slušati predavanja povezana s pozitivnom psihologijom te će se kroz nekoliko interaktivnih radionica sami okušati u poboljšavanju određenih aspekata svog vlastitog života.
Samim pokretanjem ovog projekta vjerujemo da ćemo studente psihologije potaknuti na međusobno povezivanje kako na akademskoj tako i na prijateljskoj razini te da će ova ljetna škola poticati iste, ali i ostale zainteresirane studente psihologije i studente iz drugih srodnih znanstvenih područja na suradnju i širenje znanja i informacija.

Valerija Posavec,

voditeljica programsko-organizacijskog odbora 1. Studentske ljetne škole HPD-a
natrag na vrh ▲
Pon, 06. 12. 2021 03:27