Studentska sekcija HPD-a - aktivna na 33. kongresu EFPSA-e u Danskoj

U travnju ove godine, 13 studenata psihologije iz cijele Hrvatske, krenuli su na putovanje u Grenu, Dansku na 33. EFPSA-in Kongres. EFPSA (European Federation of Psychology Student’s Association) je neprofitna organizacija koja spaja udruge studenata psihologije iz 33 europske države. Organizacija okuplja studente psihologije, kako bi obogatila njihov razvoj i primjenu psihologije te potaknula razvoj vještina u svrhu razvoja psihologije općenito, utjecaja na društvo i na njegovu percepciju psihologije te poticanja kulturalne razmjene među studentima, akademicima i profesionalcima.
Tema ovogodišnjeg kongresa je bila Potraga za srećom, te su predavanja i radionice odlično obuhvatile kompleksnost ovog koncepta, uključujući metodološke i istraživačke aspekte sreće, kako i njihove implikacije u obrazovnom i zdravstvenom sustavu, stavljajući naglasak na mentalno zdravlje.
Hrvatski studenti su vrlo aktivni i cijenjeni u EFPSA-i, uključeni su u vodstvo organizacije i u sekcije koje se bave financijama, marketingom i EFPSA-inim projektima kao što su Better Together i Mind the Mind, koji se godinama održavaju u Hrvatskoj te za cilj imaju obrazovanje srednjoškolaca o mentalnom zdravlju.
Kao ovogodišnji predstavnik Hrvatske (Member Representative) u EFPSA-i sudjelovala sam na sastancima, gdje se glasa o brojnim aktima i projektima te sam ja uz svoj glas, zastupala i glas Psihomnije. Također sam se zalagala za poboljšanje komunikacije EFPSA-e i Psihomnije, te se informirala o raznim načinima kako EFPSA može obogatiti našu udrugu i pomoći u profesionalnom razvoju studenata psihologije iz Hrvatske. Primjerice potencijalnim studentskim razmjenama, praksama i umrežavanjem sa stučnjacima, organizacijama i studentima iz cijele Europe. Putem novih komunikacijskih kanala koje smo uspostavili, studenti psihologije iz cijele Europe, bit će upućeni u studentske projekte Psihomnije i svih udruga koji su dio Psihomnije, te ćemo na taj način tokom ovog mandata raditi na povezanosti i komunikaciji između naših udruga i između Psihomnije i EFPSA-e.
Uz bogat akademski program postoji i društveni program gdje su naši studenti predstavili Hrvatsku kulturu i upoznali zanimljivosti drugih država. Svi smo kući ponijeli veliki broj lijepih iskustava iz Danske i radujemo se sljedećem kongresu koji će biti održan u Irskoj.

Ana Kraljević
Predstavnica Hrvatske u EFPSA-i
natrag na vrh ▲
Pon, 11. 12. 2023 13:42