Dr Krunoslavu Matešiću - nagrada za životno djelo Požeško-slavonske županije

Dr Krunoslav Matešić, pročelnik Sekcije za povijest psihologije i član Upravnog odbora HPD-a te bivši predsjednik HPD-a dobitnik je ovogodišnje nagrade Požeško-slavonske županije za životno djelo. 
Obrazloženje Odbora za dodjelu županijskih nagrada je donijelo jednoglasnu odluku, a obrazloženje možete pročitati u nastavku: 

Prof. dr. sc. Krunoslav Matešić godine, magistrirao 1985. godine i doktorirao 2003. godine na Odsjeku za psihologiju Prof. dr.se. Krunoslav Matešić rođen je 1949. godine u Kaptolu, diplomirao je 1973. Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svi njegovi radovi bili su iz područja inteligencije. Od 1976. do 1978. radio je u IMI-ju, današnji HAZU, a od 1979. do 1982. u Zavodu za zaštitu zdravlja Grada Zagreba. Od 01. listopada bio je zaposlen u OUR-u Pedagogijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavao kolegij Psihologija odgoja i obrazovanja studentima Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao i studentima još nekih drugih studija Sveučilišta u Zagrebu. Od 01. prosinca 2006. godine bio je uposlen u Centru za obrazovanje nastavnika FF- a. Predavao kolegije Psihologija odgoja i obrazovanja, Inteligencija (NM) i psiho dijagnostička sredstva. Predavao je i na doktorskom studiju Učiteljskog fakulteta. Bio je i glavni urednik časopisa Primijenjena psihologija, pokrenuo časopise Suvremene psihologije (1998.g.) i Klinička psihologija (2008.g.), a za vrijeme Domovinskog rata bio je i urednik časopisa,,Hrvatski vojnik". Na mjestu glavnog urednika Naklade Slap" utjecao je na objavljivanje brojnih knjiga iz psihologije i srodnih područja te više desetaka psiho dijagnostičkih sredstava. Sudjelovao je u adaptacijama i standardizacijama niza psiho dijagnostičkih sredstava za hrvatske uvjete (WISC-IV-HR, testovi D-48, D-70 i D-2000, sva tri oblika DAT-a, zatim tri oblika Minesota multifazičnog inventara ličnosti MMPI-2, MMPI-A, MMPI-RF WISC-IV-HR normiran je na 1200 sudionika standardizacije u dobi od 6-16 godina i 11. mjeseci. Objavio je sveučilišni udžbenik Psiho dijagnostička sredstva za koji je dobio nagradu HPD-a. Uz brojne znanstvene radove i časopise bio je i predsjednik HPD-a, Hrvatskog psihološkog društva, redoviti član HPK (Hrvatske psihološke komore) te član svjetske i europske asocijacije psihologije. HPD dodijelilo mu je Nagradu Ramiro Bujas za promicanje psihologije 1986. godine te 2006. godine dobio i Zlatni grb Hrvatskog psihološkog društva. Za uređivanje „Biblioteke Pozegane" dobio je nagradu Grada Požege za životno djelo 2002. godine i počasni je građanin Općine Kaptol od 2018. godine. Glavni je urednik 2022. godine izdane monografije „Kaptol 1221-2021“ i trenutno je glavni urednik monografije u izradi Ivo Čakalić" sve u nakladi Općine Kaptol. Gospodin Matešić je, kako u znanstvenom, tako i u zavičajnom radu na našem području prisutan dugi niz godina. Znanstvenik je iznimnog kova i širine čiji opus značenjem i širinom prelazi granice naše Županije.

Hrvatsko psihološko društvo čestita kolegi Matešiću na prestižnoj nagradi!
natrag na vrh ▲
Pon, 17. 06. 2024 02:07