E-usmjeravanje - novi portal za razvoj karijere

U srpnju 2015. godine Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je novi portal za razvoj karijere pod nazivom e-Usmjeravanje koji je razvijen u sklopu projekta „Novi pristupi HZZ-a u pružanju usluga klijentima".
Portal je nastao s idejom da se sve informacije koje su potrebne prilikom odabira obrazovnih programa, traženja posla, boljeg planiranja poslovne budućnosti, postavljanja i ostvarivanja ciljeva u karijeri,postave na jedno mjesto i učine lako dostupnima.e-Usmjeravanje nudi brojne informacije i savjete koji korisnicima mogu pomoći u razvoju karijere i donošenju poslovnih odluka. Portal je namijenjen svim ciljnim skupinama, bilo da se radi o učenicima, studentima, osobama koje su trenutačno nezaposlene ili onima koje imaju posao, ali bi željele promjenu u karijeri.
Portal prati tzv. Kompas karijere, alat koji omogućuje pretraživanje prema spomenutim ciljnim skupinama. Za svaku skupinu su izdvojene informacije koje su za nju najrelevantnije.
Za učenike se nude informacije o srednjim školama i fakultetima, kako bi im se olakšao izbor daljnjeg smjera u karijeri, te ostale informacije koje im mogu biti od pomoći poput smještaja u domove, rada putem srednjoškolskih servisa i sl.
Za nezaposlene osobe i tražitelje zaposlenja ponuđene su informacije o slobodnim radnim mjestima u Hrvatskoj, kao i informacije o mogućnostima zaposlenja u Europskoj uniji. Portal također nudi i informacije o samozapošljavanju i savjete za povećanje zapošljivosti i konkurentnosti na tržištu rada.
Studentimasu dostupne informacije o stipendijama u Hrvatskoj i inozemstvu, savjeti o koracima po završetku studija, studentskim poslovima, mogućnostima volontiranja i slično.
Na portalu se mogu pronaći i informacije o više od 250 zanimanja. Za svako zanimanje navedeni su opisi poslova, potrebno obrazovanje i kompetencije za njihovo uspješno izvršavanje, mogućnosti zapošljavanja i ostale relevantne informacije.
Ponuđeni su i sadržaji koji služe kao potpora u planiranju karijere, poput savjeta za pisanje životopisa i ponašanja tijekom važnog razgovora za posao. Ovi sadržaji su popraćeni kratkim video klipovima kako bi se približili svim skupinama korisnika, a posebno mladima koji su u potrazi za poslom.
Jedna od glavnih kvaliteta portala su novi upitnici samoprocjene koji pomažu korisnicima u procjeni vlastitih interesa i kompetencija u svrhu odabira pravog puta karijere, te u procjeni izraženosti osobina koje su poželjne na tržištu rada, poput komunikacijskih vještina, timskog rada i sl.
Na stranicama su uključene i informacije o edukacijama, prekvalifikacijama, obrazovanju te mogućnostima koje nude Hrvatski zavod za zapošljavanje i partnerske organizacije, uključujući i informacije o raznim mjerama i poticajima HZZ-a.
Svi ovi podaci pružaju prilagođene informacije koje će korisnicima pomoći u donošenju važnih karijernih odluka.
Portal je dostupan na stranici www.e-usmjeravanje.hr .
natrag na vrh ▲
Pet, 23. 02. 2024 01:02