Sekcija za ljudska prava i psihologiju

Sekcija za ljudska prava i psihologiju (19)

Okrugli stol „Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19 – rezultati istraživanja"

Na poziv Autonomne ženske kuće Zagreb (AŽKZ), pročelnica Sekcije za ljudska prava i psihologiju Vera Ćubela Adorić prisustvovala je, kao predstavnica HPD-a, prezentaciji rezultata istraživanja „Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije Covid-19“, koja je održana u ponedjeljak, 14.12.2020. Rezultate istraživanja predstavila je profesorica Anita Lauri-Korajlija, psihologinja AŽKZ-a. Osvrt na pravne aspekte utjecaja pandemije i primjere iz prakse iznijela je odvjetnica AŽKZ-a Sanja Bezbradica Jelavić.
Ovaj događaj organiziran je povodom 30. godišnjice djelovanja AŽKZ. Snimka događaja dostupna je na sljedećoj poveznici: Okrugli stol „Partnersko nasilje nad ženama tijekom pandemije COVID-19 – rezultati istraživanja".
Više...

Uz Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2020. - pokretanje Globalne mreže psihologinja i psihologa za ljudska prava

Globalna mreža psihologinja i psihologa za ljudska prava pokreće se 10. prosinca 2020. na Međunarodni dan ljudskih prava.
Cilj je Mreže (Global Network of Psychologists for Human Rights, GNPHR) ponuditi platformu s informacijama, obrazovanjem i aktivnostima koje povezuju psihologiju i ljudska prava, popunjavajući tako jedinstven prostor za psihologe, psihologinje i psihološke organizacije.
Mrežna stranica www.humanrightspsychology.org  nudi bogat izvor informacija o organizacijama koje se bave ljudskim pravima, o obrazovanju, akcijama i aktivnostima. Mreža izdaje mjesečni bilten s novostima o ljudskim pravima koje su relevantne za psihologiju te donosi blogove koji promiču raspravu o ljudskim pravima i psihologiji.
Uključite se u Mrežu! Jednostavno je, kliknite na subscribe (besplatno je) i priključite se kolegicama i kolegama u svijetu u stvaranju zajedničkog glasa.

Ljudska prava su važna za psihologiju. Psihologija je važna za ljudska prava.
Više...

Obrazovanje za ljudska prava za psihologinje/psihologe - bravo Marlena Plavšić!

Hrvatsko psihološko društvo (HPD) s ponosom predstavlja dugo očekivani doprinos obrazovanju nasih kolegica i kolega o ljudskim pravima. Routledge (Taylor and Frances) je upravo izdao knjigu s nazivom Human rights education for psychologists, pionirsku u tome podrucju.
HPD promovira knjigu jer je ona nastala na inicijativu vrlo aktivnog EFPA-inog Odbora za ljudska prava i psihologiju. U tome Odboru HPD ima svoju predstavnicu, dr Marlenu Plavšić, koja je i jedna od urednica ove knjige. Valja naglasiti i to da se u uredništvu knjige nalaze se predstavnice iz zasad jedinih europskih zemalja u kojima nacionalna psiholoska društva imaju sekciju za ljudska prava, a to su Norveško psihološko drustvo, Nizozemsko psiholokšo drustvo i Hrvatsko psihološko drustvo!
U nastavku donosimo pismo kojim nam se obraća uredništvo knjige.

Postovane kolegice, postovani kolege

Kao njezine urednice i urednici obavjesćujemo vas da je upravo objavljena knjiga Human Rights Education for Psychologists (Obrazovanje o ljudskim pravima za psihologinje i psihologe) u izdavackoj kuci Routledge (Taylor and Frances).

U letku koji se nalazi u privitku o knjizi se govori kao o pionirskoj u ovome području. Cilj nam je bio povezati vaznost zastite ljudskih prava za psihologiju te ulogu psihologa i psihologinja u promociji ljudskih prava. Nadamo se da će knjiga pridonijeti obrazovanju o ljudskim pravima, kako studentica i studenata psihologije, tako i onih već diplomiranih.

S jedne strane promicanje i zaštita ljudskih prava u praksi predstavljaju važan izazov na našu struku. S druge strane naša struka ima mnogo toga za ponuditi u zaštiti ljudskih prava. Naše je uvjerenje da psihologija zasnovana na ljudskim pravima i orijentirana prema njima sluzi cijelom čovjecanstvu.

Knjiga ima 19 poglavlja koje je napisalo 32 autora i autorica sa svih naseljenih kontinenata. Podijeljena je u četiri poglavlja: 1) Psihologija zasnovana na ljudskim pravima i orijentirana prema njima; 2) Psihologija i drustvena odgovornost; 3) Ljudska prava i profesionalna praksa te 4) Obrazovna praksa o ljudskim pravima za psihologe i psihologinje. Predgovor je napisao prof. Saths Cooper a pogovor prof. Janel Gauthier.

Vise informacija o knjizi možete naci u letku (s kojim se moze ostvariti popust prilikom kupnje) i na poveznici:

https://www.routledge.com/Human-Rights-Education-for-Psychologists-1st-Edition/Hagenaars-Plavsic-Sveaass-Wagner-Wainwright/p/book/9780367222963


Više...

Sekcija za ljudska prava i psihologiju - radionica se odgađa!

Poštovane kolegice i kolege,
Zbog trenutne epidemiološke situacije i u skladu s preporukama o preventivnim mjerama, održavanje radionice „Uključivanje prevoditelja u psihološko savjetovanje – povećanje dostupnosti usluga pomagača ranjivim skupinama“, koja je planirana za 20.3.2020., odgađa se do daljnjeg. O novom terminu održavanja svi koji su se prijavili za sudjelovanje bit će pravovremeno obaviješteni putem e-maila, te službene stranice Hrvatskog psihološkog društva.

Vera Ćubela Adorić,
Pročelnica Sekcije za ljudska prava i psihologiju
Više...

Obavijest i poziv na radionicu „Uključivanje prevoditelja u psihološko savjetovanje – povećanje dostupnosti usluga pomagača ranjivim skupinama“

U petak, 20. ožujka 2020. godine s početkom u 10 sati Sekcija za ljudska prava i psihologiju organizira radionicu „Uključivanje prevoditelja u psihološko savjetovanje – povećanje dostupnosti usluga pomagača ranjivim skupinama“, koju će voditi kolegica Martina Čarija iz Društva za psihološku pomoć. Aktivnost će biti prijavljena za bodovanje Hrvatskoj psihološkoj komori. Budući da je broj sudionika ograničen, zainteresirane kolegice i kolege trebaju se prijaviti putem sljedeće adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vrijeme održavanja: 20.3.2020. godine od 10:00–13:00
Mjesto održavanja: Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27

Kratki opis aktivnosti:
Zbog globalizacije i velike izbjegličke krize koje se događaju u našoj okolini, pomagački stručnjaci se sve više susreću sa zahtjevima da svoje usluge pruže osobama u odnosu na koje govore različite jezike. Ova potreba postala je najvidljivija u posljednjih nekoliko godina otkako kroz Hrvatsku prolaze tisuće migranata i izbjeglica koji se nalaze u višestruko ranjivoj situaciji i izloženi su velikom broju rizika za njihovu dobrobit i mentalno zdravlje. Savjetovališta, škole, ustanove socijalne skrbi, zdravstvene ustanove i ostale institucije i organizacije u prilici su pružiti kvalitetnu podršku migrantima i izbjeglicama; no, postoje situacije u kojima je nužno da u svoj rad uključe prevoditelje. Radionica će početi predavanjem o specifičnim potrebama migranata i izbjeglica u procesu integracije, te nastaviti s temom na koji način psiholozi mogu pružati podršku uz pomoć prevoditelja. Prezentirat će se etičke dileme koje su do sada identificirane, primjeri dobre prakse i prepruke za buduće integriranje prevoditelja u rad psihologa.
Više...