Obrazovanje za ljudska prava za psihologinje/psihologe - bravo Marlena Plavšić!

Hrvatsko psihološko društvo (HPD) s ponosom predstavlja dugo očekivani doprinos obrazovanju nasih kolegica i kolega o ljudskim pravima. Routledge (Taylor and Frances) je upravo izdao knjigu s nazivom Human rights education for psychologists, pionirsku u tome podrucju.
HPD promovira knjigu jer je ona nastala na inicijativu vrlo aktivnog EFPA-inog Odbora za ljudska prava i psihologiju. U tome Odboru HPD ima svoju predstavnicu, dr Marlenu Plavšić, koja je i jedna od urednica ove knjige. Valja naglasiti i to da se u uredništvu knjige nalaze se predstavnice iz zasad jedinih europskih zemalja u kojima nacionalna psiholoska društva imaju sekciju za ljudska prava, a to su Norveško psihološko drustvo, Nizozemsko psiholokšo drustvo i Hrvatsko psihološko drustvo!
U nastavku donosimo pismo kojim nam se obraća uredništvo knjige.

Postovane kolegice, postovani kolege

Kao njezine urednice i urednici obavjesćujemo vas da je upravo objavljena knjiga Human Rights Education for Psychologists (Obrazovanje o ljudskim pravima za psihologinje i psihologe) u izdavackoj kuci Routledge (Taylor and Frances).

U letku koji se nalazi u privitku o knjizi se govori kao o pionirskoj u ovome području. Cilj nam je bio povezati vaznost zastite ljudskih prava za psihologiju te ulogu psihologa i psihologinja u promociji ljudskih prava. Nadamo se da će knjiga pridonijeti obrazovanju o ljudskim pravima, kako studentica i studenata psihologije, tako i onih već diplomiranih.

S jedne strane promicanje i zaštita ljudskih prava u praksi predstavljaju važan izazov na našu struku. S druge strane naša struka ima mnogo toga za ponuditi u zaštiti ljudskih prava. Naše je uvjerenje da psihologija zasnovana na ljudskim pravima i orijentirana prema njima sluzi cijelom čovjecanstvu.

Knjiga ima 19 poglavlja koje je napisalo 32 autora i autorica sa svih naseljenih kontinenata. Podijeljena je u četiri poglavlja: 1) Psihologija zasnovana na ljudskim pravima i orijentirana prema njima; 2) Psihologija i drustvena odgovornost; 3) Ljudska prava i profesionalna praksa te 4) Obrazovna praksa o ljudskim pravima za psihologe i psihologinje. Predgovor je napisao prof. Saths Cooper a pogovor prof. Janel Gauthier.

Vise informacija o knjizi možete naci u letku (s kojim se moze ostvariti popust prilikom kupnje) i na poveznici:

https://www.routledge.com/Human-Rights-Education-for-Psychologists-1st-Edition/Hagenaars-Plavsic-Sveaass-Wagner-Wainwright/p/book/9780367222963


Zadnja izmjena:Četvrtak, 16 Travanj 2020 19:46
natrag na vrh ▲
Pon, 27. 06. 2022 04:55