S tugom javljamo da nas je napustio kolega Martin Lovretić

S tugom javljamo da nas je napustio MARTIN LOVRETIĆ, diplomirani psiholog. Inicijator osnivanja Društva psihologa Virovitičko-podravske županije, pročelnik Zavoda za zapošljavanje.
Martin Lovretić, rođen 1942. godine u poznatom srijemskom mjestu Nijemci. Psihologiju je diplomirao 1969. godine, a u Viroviticu je došao 1970. godine i zaposlio se u tadašnjem Općinskom zavodu za zapošljavanje. Najprije je radio na mjestu stručnog suradnika, a zadnjih 14 godina radnog staža, sve do odlaska u mirovinu, na mjestu pročelnika Zavoda.
Imao je sreću pa se u Virovitici zasnovao i obitelj. Sa supruga Zlatom, medicinsko-laboratorijskom a inženjerkom koja cijeli je radni vijek provela u Općoj bolnici u Virovitici dobili su kći Jasminku, diplomiranu pravnicu, specijalisticu kaznenopravnih znanosti, sutkinju na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Virovitici.
Kada je počeo raditi, Martin Lovretić bio je jedini psiholog u Virovitici, ali i u cijelom tadašnjem kotaru Virovitica, te je bio tražen kao stručnjak u mnogim psihološkim poslovima u području psihologije rada, kao sudski vještak, i zapravo svugdje gdje je bio potreban kao psiholog.
Martin Lovretić inicijator osnivanja Društva psihologa Virovitičko-podravske županije, osam godina bio i predsjednik, no i nadalje je ostao vrlo aktivan u Društvu psihologa i imao je druga zaduženja, bio je predsjednik Nadzornog odbora DPVPŽ i likvidator Društva
U svom strukovnom djelovanju Martin Lovretić, uvijek je poticao mlade psihologinje i psihologe, ističući kako struka ostaje na njima. Osim toga, imao je izvrsne stručne veze sa stručnjacima u području profesionalne orijentacije. Te su veze sezale, osim po cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu, a osobito mu je bila dobra suradnja s kolegama iz Mađarske. Mnogo puta je okupljao stručnjake profesionalne orijentacije na stručnim sastancima
u Virovitici.
U njegovom profesionalnom radu posebno treba istaknuti projekt „Identifikacija intelektualno darovitih učenika i praćenje njihovog obrazovnog i profesionalnog razvoja“. Suradnici su mu bili dr. sc. Ivan Koren, dr. sc. Vladimir Kolesarić i dr. sc. Dragutin Ivanec. Taj je projekt započela Stručna služba za profesionalnu orijentaciju Zavoda za zapošljavanje iz Virovitice sedamdesetih godina prošlog stoljeća s ciljem identifikacije nadarenih učenika osmih razreda osnovnih škola, kako bi se poboljšalo profesionalno savjetovanje učenika.

Profesor Lovretić poznat je u Hrvatskom psihološkom društvu po još jednoj izuzetnoj aktivnosti – po „ Martinovoj kreativnoj radionici“. U Viroviticu često dolaze gosti koje poziva Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije i to su obično psiholozi iz različitih dijelova Hrvatske, ali drugi dragi gosti.
Sastavni dio njihova boravka u Virovitici bio je posjet „Martinovoj kreativnoj radionici“. U toj radionici ,tj. u Martinovoj kleti u njegovom vinogradu, okupljali su se psiholozi i njihovi prijatelji, učvršćuju nužnu strukovnu koheziju, te stvarali nove prijateljske neformalne veze koje bi vrlo često rezultirale novim zajedničkim projektima i suradnjom.

Zbog svojih društvenih i strukovnih aktivnosti, kojima sveudilj promiče psihologiju i njezino značenje za pojedince i društvo, Martin Lovretić dobio je od Hrvatskog psihološkog društva priznanje „Marulić: Fiat psychologia“, na godišnjoj konferenciji 2007. godine u Cavtatu, a koje se dodjeljuje za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju hrvatske primijenjene psihologije.
Zatim na godišnjoj konferenciji psihologa u Opatiji 2016. godine dobio je Zahvalnicu „za neprekinuti vrijedni doprinos razvitku i radu Hrvatskog psihološkog društva“.

U povijesti hrvatske psihologije Martin Lovretić, ostat će zabilježen kao prvi psiholog u Virovitičko-podravskoj županiji i kao prvi predsjednik Društva psihologa Virovitičko-podravske županije.

Može se slobodno reći da je Martin Lovretić otvorio vrata strukovnom okupljanju psihologa u ovom dijelu naše domovine i tako omogućio razvitak psihologije kao struke te upozorio na potrebu šireg zapošljavanja psihologa u različitim područjima ljudskog djelovanja.

Uvijek ćemo se sjećati Martina kao iznimno aktivnog, dragog i kreativnog suradnika i kolege.

Posljednji ispraćaj bit će u petak 14.10. 2022. na groblju u Virovitici u 15,15 sati.
Počivao u miru dragi Martine i neka Ti je laka hrvatska gruda.
Sućut obitelji.

Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije
Hrvatsko psihološko društvo

natrag na vrh ▲
Pet, 24. 05. 2024 03:57