Tužna vijest! Preminula kolegica Dunja Hebrang

Dobili smo tužnu vijest! Napustila nas je kolegice Dunja Hebrang.

Dunja Hebrang preminula je u utorak, 13. travnja u Zagrebu, u 77. godini života, ispraćaj će biti u petak, 23. travnja u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.
Dunja Hebrang rođena je u Otočcu 1943. godine, u obitelji Andrije i Olge (rođ. Strauss) Hebrang. U Zagrebu je diplomirala psihologiju na Filozofskome fakultetu i završila poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu.
Radila je na Radioteleviziji Zagreb, a pjesme i eseje objavljivala je i u listovima i časopisima Studentski list, Forum, Republika, Mogućnosti, Istra, Most, Odjek, Književne novine, Polja, Gesta, Zadarska revija, Kulturni život, Nova revija, Naša knjiga, Izraz, Dubrovnik, Školske novine, Hrvatsko slovo, Književna revija i Marulić i ostalima.
Glavna djela ove članice Društva hrvatskih književnika bila su Utočišta, Dnevni glasovi, Kazaljka vremena, Gospoda mužjaci, Polvere e vento, Izvan kalendara, Mrak i ruža, Osjetljivi barbar, Kronika zla i mučnine, Kugla cijele zemlje i roman Šum crnih limuzina.
U esejističkome opusu ("Gospoda mužjaci", "Osjetljivi barbar"), koji se smatra feminističkim, uz muškarce duhovito i sarkastično kritizira i žene, te nastoji afirmirati pjesničko motrište izvan spolnosti, ističe HBL i dodaje kako publicističko djelo "Kronika zla i mučnine" sustavno iznosi rezultate njezine borbe za javnom afirmacijom istine o Andriji Hebrangu.
Roman "Šum crnih limuzina" protkan je autobiografskim elementima, a govori o djetinjstvu djevojčice i tragičnoj sudbini političkim neprilikama rastrojene obitelji.

Počivala u miru. Iskrena sućut obitelji.

Hrvatsko psihološko društvo
natrag na vrh ▲
Ned, 05. 12. 2021 03:17