Što je to Hrvatska Alzheimer Alijansa?

Godine 2014. osnovana Hrvatska Alzheimer alijansa, savez zainteresiranih grupacija s ciljem zagovaranja da se u Hrvatskoj usvoji i provodi nacionalna strategije borbe protiv Alzheimerove bolesti. HAA djeluje pod sloganom „Zajednički do boljitka“ i danas broji 33 članice, stručna društva i udruge.
Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization/WHO) proglasila je 2012. godine Alzheimerovu bolest (AB) svjetskim javnozdravstvenim prioritetom te naložila svim svojim članicama da djeluju jer će po svemu sudeći AB u skoroj budućnosti postati sve veća i veća prijetnja čovječanstvu. Hrvatska populacija stari, a sa većim brojem starijih od 60 godina raste i postotak oboljelih od demencije, ali i problema u liječenju i skrbi koji su s njom povezani.
Godine 2020. Klinika za psihijatriju Vrapče postala je korisnik EU projekta „Podizanje kompetencija zdravstvenih radnika za potrebe osoba s demencijom u cilju prevencije napredovanja bolesti i delirija”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Komponenta II, Promicanje zdravlja, u sklopu kojeg se godine 2021. organizira i kongres koji po prvi puta okuplja Hrvatsku Alzheimer aliansu. 

Hrvatsko psihološko društvo s našom predstavnicom dr Slavkom Galić, redoviti je član Hrvatske Alzheimer Alijance.

Opširnije: https://haa.com.hr/
natrag na vrh ▲
Pet, 17. 09. 2021 11:58