Psihologinja dio tima u operaciji tumora budnom pacijentu

Kolegica psihologinja Marta Benko, sudjelovala je kao psiholog u prvoj "awake" operaciju tumora na mozgu u Hrvatskoj. Najavljujemo da ce uskoro biti objavljen i intervju koji je kolegica Benko dala za PSIHOportal. Prenosimo članak iz Večernjeg lista.

eurokirurški tim prof. Krešimira Rotima iz zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice u ponedjeljak je uspješno obavio prvu "awake" operaciju tumora na mozgu u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o klasičnoj, otvorenoj operaciji mozga, tijekom koje je pacijent budan od samog početka pa sve do kraja zahvata.

– To je važno jer psiholog tijekom cijele operacije razgovara s pacijentom i tako kontrolira je li kirurg instrumentom "zašao" u područje mozga čije bi oštećenje značilo gubitak motorike ili govora – objasnio je prof. Rotim. Operiran je 47-godišnjak koji je zbog tvorbe u lijevoj hemisferi mozga imao epileptičke napadaje.

– Tvorba se nalazila u neposrednoj blizini regije koja kontrolira motoriku desne ruke i noge pa se u općoj anesteziji nije moglo garantirati očuvanje tih funkcija – istaknuo je liječnik. Sam zahvat trajao je, kaže, 20-ak minuta, a pacijent je u budnom stanju bio i tijekom uklanjanja kože i rezanja kostiju glave te pri zatvaranju lubanje nakon zahvata.

– Uz pomoć ultrazvučnog aspiratora tumorski je proces uklonjen u cijelosti, a bolesnik će još nekoliko dana ostati u bolnici – otkriva prof. Rotim. Dodaje i da je cijeli zahvat prošao bez i najmanjeg problema s motorikom ruke ili noge.

– Ova tehnika operacije, za koju smo se školovali u Padovi, omogućila je da se tijekom operacije kontinuirano kontrolira motorika, ali i sposobnost govora u pacijenta – istaknuo je.

izvor: vecernji.hr

natrag na vrh ▲
Sri, 04. 08. 2021 12:29