Obilježavanje mjeseca ovisnosti - pratite na portalu Psihološki prostor

Psihološki prostor je web portal koji na jednostavan i razumljiv način progovara o relevantnim temama današnjice, a autori se, osim stručnih tekstova, bave i pisanjem proze te na taj način kroz umjetnost pokušavaju približiti aktualne teme široj javnosti. S čitateljima održavaju dvosmjernu komunikaciju i otvoreni su za prijedloge tema budućih tekstova. Edukaciju provode i kroz pitanja čitatelja na koja odgovaraju “iz cipela psihologa”. Smatraju da je u današnje vrijeme izuzetno važno razgovarati o mentalnom zdravlju i brojnim drugim temama iz psihologije kako bi naučeno mogli primjenjivati u stvarnom životu i prevenirati potencijalne psihičke poteškoće. S obzirom da se druga polovica studenog i prva polovica prosinca obilježavaju kao mjesec ovisnosti, uredništvo Psihološkog prostora pokreće projekt PProstor za razgovor o ovisnostima u kojem će svake subote objavljivati tekstove koji se bave problematikom ovisnosti s ciljem educiranja opće populacije i podizanja svijesti o rasprostranjenosti ovisnosti u društvu.

Ovisnost više ne podrazumijeva samo alkohol ili droge

“U današnjem društvu ovisnosti su zastupljene u većoj mjeri nego što mislimo, bilo da se o njima ne priča ili da ih se normalizira. S jedne strane, kocka i droga i dalje ostaju tabu tema, dok su kupovina i društvene mreže must have današnjeg društva. Takav način razmišljanja koči napredak u smislu edukacije i smanjenja prevencije poremećaja. Ovisnost više ne podrazumijeva samo alkohol i droge, već se proširila u većim razmjerima no što možemo misliti, na naš svakodnevni život. Imati sve nove fashion trendove i biti na instagramu 24 h na dan danas, ali i igrati igre na sreću... To je normalno? Jesti samo zdravo, organski, bezglutensko, to je normalno? Je, normalno je. Ili?”, kaže Sandra Zgodić, univ. bacc. psych., zamjenica glavnog urednika Psihološkog prostora.

Želimo pričati o tabuima o kojima se ne priča

Naglašavaju koji se problem prvenstveno javlja kada je u pitanju otvoreni razgovor o ovisnostima: “Ovisnosti se i dalje smatraju znakovima slabosti, a stigmatizacija korisnika otežava funkcioniranje u društvu. Nedostatak podrške i kvalitetnog usmjeravanja dovodi do pogoršanja psihičkog stanja ovisnika. Ovim projektom želimo pričati o tabuima o kojima se ne priča, bilo da su oni sredstva ovisnosti ili kupovina. Svaka medalja ima dvije strane.
Moderno društvo čini nas i ovisničkim. One se ne događaju samo na TV-u ili u filmovima. One su tu oko nas - prisutne u životima naših poznanika, prijatelja, obitelji ili susjeda. Otvorimo oči i srca za prepoznavanje i razumijevanje ovog problema!”, kaže doc. dr. sc., Domagoj Švegar, glavni urednik portala Psihološki prostor.

Uz društvene mreže danas smo izoliraniji nego ikad

Tekst kojim otvaraju projekt PProstor za razgovor o ovisnostima bavit će se temom ovisnosti o društvenim mrežama, a spomenuti tekst najavljuju sljedećim riječima: “Mnogima će prva asocijacija na riječ ‘ovisnost’ biti neka psihoaktivna tvar poput alkohola ili droge, ali u modernom svijetu riječ ovisnost proširila je svoje značenje i na neka druga područja ljudskog funkcioniranja. Društvene mreže poput Facebooka, Twittera, Instagrama i TikTok-a postale su neizostavan dio svakodnevice i “prozor” u živote naših prijatelja, obitelji, ali i ljudi koje osobno ne poznajemo. Iako je glavni cilj društvenih mreža povezivanje i ostvarivanje kontakata, danas smo izoliraniji nego ikad. Ovaj je paradoks društvenih mreža poznat svakome tko je barem jednom iskusio da je njegov sugovornik na Facebooku dok zajedno ispijaju kavu u kafiću. Naša virtualna dostupnost postala je prioritet nad svim drugim oblicima socijaliziranja i učinila nas odsutnima, izoliranima i nedostupnima u trodimenzionalnoj stvarnosti.”, kaže Hana Mehonjić, mag. psych., urednica rubrike “Psihologija u prozi”.

Kada i gdje možete čitati tekstove?

Prvi tekst svoju će premijeru imati u subotu, 14. studenog 2020. godine, a nakon njega tekstovi će se objavljivati svake subote do 19. prosinca 2020. godine. Teme će obuhvaćati različite vrste ovisnosti, a članci će biti pisani u obliku proze ili stručnih tekstova s ciljem približavanja ove problematike općoj populaciji.
Psihološki prostor možete posjetiti na njihovoj internetskoj stranici i na službenoj Facebook stranici.
natrag na vrh ▲
Sub, 01. 10. 2022 07:19