Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije - pročitajte intervju kolegice Ive Žegura

17. svibnja obilježen je diljem svijeta i Hrvatske Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije- IDAHOBIT. IDAHOBIT je utemeljen 2004. godine kako bi se skrenula pozornost na nasilje i diskriminaciju koje doživljavaju lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interseksualne osobe, odnosno sve osobe s različitim seksualnim orijentacijama, rodnim identitetima i spolnim karakteristikama.
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije službeno je priznat od nekoliko država, institucija kao što su agencije UN-a, Europski parlament i lokalne vlasti te se obilježava različitim manifestacijama.
Ove godine moto IDAHOBIT-a glasi "Uvijek zajedno: ujedinjeni u različitosti".
Povodom IDAHOBIT-a 2023. donosimo intervju univ. spec. Ive Žegure, clin. psych., pročelnice Sekcije za kliničku psihologiju i Sekcije za psihologiju i ljudska prava te dopročelnice Sekcije za psihologiju seksualnosti I psihologiju roda HPD-a.

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/mentalno_zdravlje/ako-nesto-ne-razumijemo-ili-nam-je-strano-nemojmo-napadati-psihologinja-otkriva-probleme-s-kojima-se-susrecu-lgbt-osobe-u-hrvatskoj
natrag na vrh ▲
Pet, 24. 05. 2024 03:04