Gordana Kuterovac Jagodić - izvješće sa sastanka EFPA Odbora za znanost - 24.4.2020.

Prof.dr.sc. Gordana Kuterovac Jagodić
Predstavnica HPD u EFPA Board of Scientific Affairs

Dana 24. travnja 2020. održan je putem Zoom aplikacije sastanak EFPA odbora za znanost (EFPA Board Of Scientific Affairs) na kojem su prisustvovali: Daryl O’Connor (predsjednik Odbora), Andrea Abele-Brehm, Christoph Steinbach (predsjednik EFPA-e), Remo Job, Gordana Kuterovac-Jagodić, Jose Maria Prieto Zamora, Maria Davcheva (EPSA), Olivier Luminet, Aleksander Veraska, Ann-Charlotte Smedler, Georgia Panayotu, Florian Alin Sava, Anders Hovland, Skerdi Zahaj, Vladimir Hedrih i Christoph Korunka. Nakon pozdrava i prihvaćanja zapisnika s prethodnog sastanka u studenom 2019. okupljenima se obratio predsjednik EFPA-e s kraćom prezentacijom o radu EFPA-e općenito kao i o aktivnostima poduzetim u vezi s pandemijom COVID-19.
Najznačajnije se aktivnosti tiču jačanja prisustva psihologa i vidljivosti psiholoških tema i rada psihologa kroz medije, osiguravanje pristupačnosti i razmjene informacija o tretmanu posljedica COVID-19 pandemije za i među psiholozima. U tu svrhu je kreirana meta web-stranica EFPA Psychologists’ Support Hub about COVID-19 crisis (https://efpa.magzmaker.com/covid_19 ) na kojoj se mogu naći korisne informacije i materijali i za koje se materijali mogu i slati. Materijale treba slati na EFPA Head Office (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ). Članovi EFPA Board of Scientific Affairs (BSA) će prema svojim ekspertizama recenzirati materijale koji će se stavljat na Hub. Na sastanku je dogovoren planu rada odbora za 2020. godinu. Delegati iz Rusije (http://psychologyinrussia.com/ ) i Srbije (https://dps.org.rs/casopis-psihologija ) su najavili specijalne brojeve časopisa koji će biti posvećeni COVID-19 krizi i pozvali na slanje priloga. Također, u svrhu poticanja nastavka psiholoških istraživanja i njihovog financiranja kao i suradnje psihologa donesena je izjava koju možete pročitati u nastavku teksta (izvorni engleski tekst).

Statement from the EFPA Board of Scientific Affairs on the COVID-19 pandemic
Call for collaboration between psychological scientists across Europe
The Board of Scientific Affairs is putting out a call for collaborative action to help create and share research resources in order to help mitigate the reduced access to research funds and opportunities due to the COVID-19 pandemic. The Board is calling on colleagues to endeavour to share ideas, materials, on-line versions of experiments, on-line surveys, tools, databases and participant pools with psychologists across Europe. Sharing and collaboration will allow fellow psychologists to continue to produce high quality psychological research and it will also help promote to open science practices.
The Board of Scientific Affairs recognizes there will be a profound impact on mental and physical health, as well as on the economy and the work-force as a result of the pandemic. Psychology has a crucial role to play during these difficult and challenging times and can make important contributions helping societies to return to normal. Therefore, funding agencies should continue to fund at the existing level and plan to make additional funds available as necessary.
natrag na vrh ▲
Pet, 24. 05. 2024 02:31