3. studentska ljetna škola HPD-a u Rijeci - najava događanja

Dragi studenti i drage studentice,

Studentska sekcija Hrvatskog psihološkog društva „Psihomnia“ u suradnji s Udrugom studenata psihologije „Psirius“ organizira treću „Studentsku ljetnu školu HPD-a“. Treća Studentska ljetna škola HPD-a, sa središnjom temom „Izazovi suvremenog života: Kako psiholozi mogu pomoći?“, održat će se od 22. do 25. srpnja u Rijeci.
Suvremeni život može biti ispunjen i bogat. I uz sve prednosti u kojima uživamo pomislimo da život, ipak, može biti ugodniji. No, umjesto toga, većina se osjeća više zauzeto nego ikad prije, fizički smo van forme, a mozak nam je izmoren i „istrošen“. Djeca smo tehnologije i živimo u vremenu neusporedivog napretka. Današnje moderno društvo napravilo je velike korake u mnogim domenama važnima za život. Ali, unatoč tehnološkom napretku, socijalni problemi i osobne poteškoće su prevladali i istaknutiji su nego ikad prije. Na primjer suvremena tehnologija omogućila nam je neograničen broj uređaja koji nam štede vrijeme, ali bez obzira na to, većina ljudi žali se na nedostatak vremena. Naši rasporedi prepuni su sastanaka, obaveza i planova stoga imamo subjektivni osjećaj nedostatka vremena za sebe. Dio problema je i što posao nosimo kući. Kako bi se izborili s nedostatkom vremena, spavamo sve manje kako bismo uspjeli pronaći vrijeme za posao, obitelj, kućanske obaveze i prijatelje. Sve navedeno dovodi do stresa, pojma koji je postao dio svakodnevnog razgovora, oznaka suvremenog života. Pretpostavljamo da su manji stresori, poput rutinskih stresora kod kuće, u školi, čekanja u redu i sl., benigni pojedinačno, ali kolektivno mogu stvoriti veliko opterećenje. Bez obzira na razloge, očito je da svakodnevne „sitnice“ daju velik doprinos psihološkim problemima. U suštini nas suvremeni život zapravo odvaja od tijela, osjetila, cirkadijurnih ritmova, naših najmilijih, prirode i njezinih resursa. Ta odvojenost izvor je stresa i nezadovoljstva. Stres i nezadovoljstvo dovode do stvaranja loše slike o sebi, narušenih obiteljskih i interpersonalnih odnosa te nemogućnosti napretka u poslovnom svijetu. Izuzev navedenih problema, izazovi u suvremenom životu obuhvaćaju i izazove u obrazovanju, radnom okruženju i u zajednici.
Uzevši sve u obzir, psihologija ima važan zadatak uključiti se, istražiti i pomoći u smanjenju potencijalnih opasnosti na mentalno zdravlje pojedinaca koje se pojavljuju u suvremenom životu.
S obzirom na sve navedeno, želja organizatora treće „Studentske ljetne škole HPD-a“ je približiti polaznicima ulogu psihologa u izazovima suvremenog života te važnost istraživanja istog.
Polaznici ljetne škole prije samog početka će odabrati teme za istraživanje koje će tematikom biti vezane uz krovnu temu nakon čega će im biti dodijeljeni mentori. Svoje istraživačke nacrte će započeti i finalizirati u suradnji sa mentorima prije početka Studentske ljetne škole. Tijekom trajanja škole i u periodu od mjesec nakon škole, polaznici će provesti svoja istraživanja te ih prezentirati na 28. Godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Šibeniku.
Cilj ovog projekta je potaknuti studente psihologije na međusobno povezivanje kako na akademskoj tako i na prijateljskoj razini. S obzirom na iznimnu uspješnost prve i druge ljetne škole i ovogodišnja će poticati zainteresirane studente na suradnju i širenje znanja i informacija.

Domina Kljaković-Gašpić
natrag na vrh ▲
Pet, 24. 05. 2024 03:03