Psihološki rizici za starije osobe s obzirom na mjere zaštite od COVID-19 virusa

Ispred Stručne sekcije HPD za psihologiju starenja i EFPA-e, željeli bismo podijeliti s vama neke temeljne preporuke vezane uz psihološke rizike za starije osobe u situaciji prijetnje širenja zaraze COVID-19 virusom.
Starije osobe smatraju se visoko ugroženima s obzirom na posljedice zaraze COVID-19 virusom na njihovo zdravlje i život. Mnoge starije osobe imaju kronične bolesti, a neke starije osobe su društveno izolirane. Trenutno vrijeme nesigurnosti zbog COVID-19 virusa zabrinjava i izaziva stres u mnogih ljudi, osobito starijih, a posebno onih koji su izolirani.
U svrhu sprječavanja širenja virusa i zaštite osobito ranjivih skupina ljudi, izričito se preporuča smanjenje fizičke blizine i izbjegavanje posjeta starijim osobama u njihovim domovima, a zabranjene su posjete starijim osobama u domovima za starije i u bolnicama.

Sprječavanje osamljenosti i izolacije starijih osoba
Dok je izbjegavanje fizičke blizine izuzetno važno za zaštitu starijih osoba od zaraze virusom, istovremeno se tim ponašanjem povećava osjećaj osamljenosti i izolacija starijih osoba. Poznato nam je da su nedostatni socijalni kontakti, osamljenost i socijalna izolacija među većim problemima starosti, a često se povezuju s narušenim mentalnim zdravljem, tjelesnom nemoći i prijevremenom smrću.
Stoga preporučujemo da se uz mjere ograničenja fizičkih kontakata, u javnim psihološkim akcijama posebno naglasi važnost međugeneracijske solidarnosti i komunikacije sa starijim osobama, a osobito s onima koji su izolirani – jer žive sami ili daleko od obitelji, prijatelja i susjeda. Primjereni načini komuniciranja na daljinu jesu putem telefona i mobitela, socijalnih medija i video poziva, a poželjno ih je čim više koristiti.

Poticanje potpore i pomoći
Osim komunikacije, važno je starijim osobama pružiti potporu i pomoć u svakodnevnom životu. Na primjer, preporučujemo provjeriti imaju li starije osobe sve što im treba, organizirati dostavu potrepština (namirnica, lijekova, higijenskog pribora itd.) u njihov dom, ali i drugih malih znakova uključenosti i naklonosti – dostavite im njihov omiljeni kolač, knjigu koju bi rado pročitali, crteže koje im šalju unuci i sl.
Najbolja je pomoć brza i redovita, kako starije osobe (kao i sve ostale osobe u potrebi) ne bi bile dodatno tjeskobne i zabrinute zato što su ostale bespomoćne. Svakako im pružite informacije (zapisane na vidljivom mjestu ili letke) o lokalnim brojevima hitnih službi, dobrovoljnih udruga i drugih važnih ustanova i osoba koje mogu nazvati. Potaknite ih da budu proaktivni u interakcijama te u traženju potpore i pomoći ako im bude potrebna.

Ostvarite kontakte sa starijim osobama
Preporučamo svima da redovito kontaktiraju sa svojim starijim članovima obitelji, starijim prijateljima i starijim susjedima koristeći primjerena sredstva komunikacije. Dakle:
• Kontaktirajte starije osobe!
• Povećajte komunikaciju sa starijim osobama!
• Nazovite baku i djeda!

Želimo vam da budete dobro i zdravo!
Priredili: EFPA Standing Committee for Geropsychology i Stručna sekcija HPD za psihologiju starenja
natrag na vrh ▲
Uto, 26. 09. 2023 01:35