Sekcija za psihologiju obitelji, braka i partnerstva u 11. Tjednu psihologije

Poštovane kolegice i kolege,

Pozivamo vas na predavanje u organizaciji Društva psihologa Zadar i Sekcije za psihologiju obitelji, braka i partnerstva koje će se održati u sklopu javne tribine u okviru programa 11. tjedna psihologije

u utorak 20. veljače 2018. godine u 18.00 sati
u prostorijama Gradske knjižnice Zadar, Multimedijalna dvorana, Stjepana Radića 11b, Zadar.

Prof.dr.sc. Mira Klarin, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, održati će predavanje na temu " Privrženost u svakodnevnim odnosima kroz životni vijek".
Predavanje je namijenjeno psiholozima, studentima psihologije, socijalnim radnicima i srodnim strukama. U izlaganju će biti govora o teorija privrženosti koja čini temelj za razumijevanje dječjeg razvoja i načina kako ljudi žive, rastu i prilagođavaju se, ali služi i za razumijevanje kapaciteta za partnerstvo, roditeljstvo i pružanje sigurne i konzistentne skrbi osobito u situacijama anksioznosti, liječenja i opasnosti. Pruža nam mogućnost u razumijevanju procesa i načina kako se štitimo u situacijama kada osjećamo opasnost, odnosno pruža mogućnost za razumijevanje odabranih načina “kako ostati živ kao individua” (Bain, Morisson, 2011). Istraživanja iz neurobiologije nesumnjivo podupiru tezu o utjecaju privrženosti na rani razvoj mozga. Štoviše, istraživanja odnosa između uma, mozga i socijalnih odnosa otišla su toliko daleko da se razvila znanstvena disciplina interpersonalna neurobiologija koja proučava međuodnos uma, mozga i odnosa (bio-psiho-socijalna istraživanja).
Obzirom da u osnovi odnosa između roditelja i djeteta i odnosa među partnerima stoji emocionalna i bihevioralna dinamika upravljana istim biološkim sustavima, govorimo o privrženosti kroz životni vijek.

Srdačan pozdrav,

Pročelnica Sekcije za psihologiju obitelji, braka i partnerstva
prof. dr. sc Andreja Brajša-Žganec
Predsjednik društva psihologa Zadar
dr.sc. Dario Vučenović
natrag na vrh ▲
Uto, 26. 09. 2023 01:05