Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.12.2022. donosimo vijesti o reaktivaciji Sekcije za ljudska prava i psihologiju Hrvatskog psihološkog društva.

U ponedjeljak 04. 10. 2022. s početkom u 19:00 sati radna skupina za aktiviranje Sekcije za ljudska prava i psihologiju održala je prvi sastanak s ciljem ponovnog pokretanja Sekcije te okupljanja zainteresiranih kolegica i kolega.
U radnoj skupini sudjelovali su Josip Lopižić, Iva Žegura, Barbara Kalebić Maglica i Marlena Plavšić.
Zaključeno je kako nakon ostavke na mjesto pročelnice Sekcije za ljudska prava i psihologiju prve pročelnice Sekcije kolegice Vere Ćubela Adorić te isteka mandata Barbari Kalebić Maglica (dopročelnica Sekcije) i Sandi Puljiz Vidović (tajnica Sekcije) nije bilo motiviranih kolegica i kolega koji bi preuzeli vođenje sekcije.

Svjesni potrebe uključenosti psihologa i psihologinja, okupljenih pod Hrvatskim psihološkim društvom, u teme relevantne za struku i društvo na lokalnoj i globalnoj razini, radna skupina predložila je novo čelništvo Sekcije u sljedećem sastavu:
- pročelnica Sekcije: Iva Žegura
- dopročelnica Sekcije: Barbara Kalebić Maglica
- tajnica Sekcije: Marlena Plavšić

Kolegice i kolege članovi i članice Sekcije za ljudska prava i psihologiju bili su pozvani izjasniti se o ovom prijedlogu, kojega su i usvojili glasanjem putem e- maila 14. listopada 2022. g. Po izboru novog vodstva Sekcije za psihologiju i ljudska prava održan je prvi sastanak Sekcije za ljudska prava i psihologiju za vrijeme 29. godišnje konferencije hrvatskih psihologa u Tuheljskim Toplicama. Pročelnica Sekcije Iva Žegura te dopročelnica Barbara Kalebić Maglica izvijestile su prisutne o ponovnom pokretanju Sekcije te pozvale sve zainteresirane kolegice i kolege da se priključe radu Sekcije koja povezuje različita područja rada psihologa.
Poseban naglasak stavljen je na dovršavanja projekta priručnika „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava“. Dogovoreno je kako će se informirati postojeće autore i autorice o potrebi revizije tekstova te da će se zbog potrebe uključivanja novih tema koje se odnose primjerice na ljudska prava u situacijama krize i katastrofa, a imajući u vidu iskustvo pandemije COVID- 19 i potresa, priručnik nadopuniti temama koje odgovaraju na suvremene probleme u praksi i istraživačkom radu te gdje je neizostavno pitanje ljudskih prava.

Nazočni su informirani i o međunarodnim aktivnostima članica Sekcije za psihologiju i ljudska prava. Kolegice Marlena Plavšić i Iva Žegura predstavljaju Hrvatsko psihološko društvo u Global Network of Psychologists for Human Rights. Detaljnije o radu ove svjetske platforme psihologa uključenih u pitanja ljudskih prava i psihologije možete pročitati na web- stranici: https://www.google.com/search?q=global+network+of+psychologists+for+human+rights&rlz=1C1G
CEA_enHR931HR931&oq=&aqs=chrome.4.46i39i199i362i465j35i39i362l7.8238030j0j15&sourceid=c
hrome&ie=UTF-8   
Također, kolegica Žegura izabrana je za članicu Savjetodavnog vijeća Global Network of Psychologists for Human Rights. Neupitno je koliko je psihologija kao struka važna za pitanje zaštite i promocije ljudskih prava, ali i koliko su ljudska prava važna kao tema u svakodnevnom radu psihologa i psihologinja. Iz ovog razloga želimo odgovoriti na suvremena pitanja i dileme koje se javljaju u okviru struke i interdisciplinarno te vas sve još jednom pozivamo da se aktivno uključite u rad Sekcije za psihologiju i ljudska prava. Potrebnu pristupnicu za učlanjenje u Sekciju možete pronaći na web- stranicama
Hrvatskog psihološkog društva te je ispunjenu poslati na e- mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . S naznakom „za Sekciju za ljudska prava i psihologiju“.

Srdačno,

mr. spec. Iva Žegura, klin. psih., prof.
natrag na vrh ▲
Pon, 20. 05. 2024 00:54