«Psihološki osjetljiva skrb o starijim osobama u vrijeme pandemije COVID-19» - preuzmite priručnik i dijelite

Drage kolegice i kolege,
Za vas i sve ostale koji pomažu i skrbe o starijim osobama, napisali smo i nudimo vam na korištenje stručni priručnik: «Psihološki osjetljiva skrb o starijim osobama u vrijeme pandemije COVID-19». Sad je već dobro znano da su starije osobe osobito izložene rizicima po tjelesno i mentalno zdravlje kao posljedica zaraze virusom COVID-19. Osim toga, socijalna izolacija, kao jedna od glavnih mjera zaštite od zaraze, u mnogih starijih osoba izaziva niz psihičkih teškoća, u rasponu od uznemirenosti do depresije i tjeskobe.
Priručnik sadrži tekstove namijenjene svima koji pomažu starijim osobama na način prilagođen situaciji pandemije, a nastavit će skrbiti o njima i kad ona prođe, na uobičajen način. Glavni je cilj ovih stručnih tekstova, autori koji su psihologinje i psiholozi, pružiti tim pomagačima upute:
- o oblicima podrške starijim osobama s obzirom na neke njihove specifične psihološke potrebe,
- o načinima olakšavanja života u uvjetima pandemije starijim pojedincima i njihovim obiteljima te stručnom i ostalom osoblju koje skrbi o njima.
Ovaj priručnik još je jedna u nizu javno dostupnih psihologijskih publikacija kojima Hrvatsko psihološko društvo podupire sve one koji ulažu svoje stručna znanja i osobne snage, kako bi se čim uspješnije suočili s ovom izvanrednom situacijom.
Priručnik možete besplatno preuzeti, a ako ga koristite u javne svrhe, molimo da navedete autorstvo tekstova.

Urednici: Jasminka Despot Lučanin i Josip Lopižić
Hrvatsko psihološko društvo
Zagreb, 2021.

Priručnik preuzmite u privitku:


natrag na vrh ▲
Čet, 28. 09. 2023 15:56