4. međunarodni simpozij psihologije sporta - Reach your full potential with sport psychology

25. i 26. 6. 2022 na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu održan je 4 . međunarodni simpozij psihologije sporta i edukacija za sportske psihologe.
Sudjelovalo je 43 sudionika iz 6 različitih zemalja (Slovenija, Italija, Mađarska, Srbija, BiH, Slovačka, Hrvatska); najviše psihologa, potom kineziologa i studenata psihologije koji su u okviru ovog aktivnog vikenda dijelili svoja stručna znanja i učili jedni od drugih. Edukacija Mindfulness u sportu i niz izuzetno zanimljivih predavanja donijeli su primjere dobre prakse i neke zaključke koji mogu pomoći ne samo stručnjacima koji se bave psihološkom pripremom i sportašima, nego i svima ostalima da temeljem primjera iz sporta nađu neki svoj način za ostvarivanje vlastitih potencijala u bilo kom drugom životnom okruženju.
Ovaj je vikend pokazao
- da je psihologija sporta struka koja je u sve većem zamahu ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj regiji te da postoji sve veći interes sportaša i trenera za suradnjom sa sportskim psiholozima. Glavni nedostatak s kojim se susreće većina zemalja iz regije jest nedostatak licenciranih sportskih psihologa. Po tom pitanju najbolje stoji Hrvatska, a potom Slovenija čije sekcije sportskih psihologa najaktivnije i kontinuirano rade na razvoju struke, što se sve više vidi i na nacionalnim sportskim rezultatima. Također, primijećena je potreba za konkretnom i kontinuiranom suradnjom i boljim umrežavanjem stručnjaka u području sportske psihologije na razini šire regije.
- u sportskom okruženju i u svakodnevnom životu istaknuta je uloga osobnih vrijednosti i potreba da se one osvijeste i da se identitet gradi na vrijednostima koje nas vode, a ne na ulogama koje imamo bez obzira koliko su nam one važne u životu. Jedino na taj način svako djelovanje postaje svrsishodno, mi postajemo posvećeniji i autentični, spremniji na različite situacije i s njima udružene ugodne i neugodne emocije i misli koje je važno osvijestiti i prihvatiti kakve god bile, umjesto da im se opiremo i usmjeriti se na djelovanje sukladno svojim vrijednostima. Na taj način povećavamo šanse za uspjeh
-u sportu uvijek postoje prepreke, nekad su to naše fizičke mogućnosti, nekad psihološke barijere, nekad naše vlastito tijelo, nekad prelaženje mjere naših kapaciteta u potrazi za rezultatom. Ono što je važno jest planirano djelovanje, strpljivost i ustrajnost i svjesnost činjenice da svaka promjena dolazi iznutra, svaki pomak leži izvan zone komfora a poanta je u putovanju i uspjeh je proces i učenje, ne samo rezultat
- u sportu mentalno zdravlje postaje sve važnija tema. Iako je sport domena sportaša naglašena je važnost i kontinuirane skrbi za trenere čiji je posao jedan od najstresnijih, a odgovornost velika, osobito kad rade s djecom i mladim sportašima. Upravo je u tom segmentu prepoznat prostor za još veći doprinos sportskih psihologa koji indirektno kroz savjetodavni i psihoedukativni rad s mogu pomoći trenerima da se nose sa zahtjevima i izazovima njihovog posla, te na taj način pomažu dodatno i sportašima. Osim trenera i roditelji sportaša prepoznati su kao posebna skupina prema kojoj treba usmjeriti djelovanje sportskih psihologa u budućnosti u još većoj mjeri.

Predsjednica programskog i organizacijskog odbora
Renata Barić
natrag na vrh ▲
Uto, 12. 12. 2023 00:12