Logo
Ispiši ovu stranicu

3. festival Psihologije i medija uz središnju temu - psihologija, mediji, pandemija

3. festival Psihologije i medija uz središnju temu - psihologija, mediji, pandemija
3.  Festival Psihologije i medija održan je 17. i 18, rujna 2020.g. online, a Hrvatsko psihološko duštvo bilo je medijski pokrovitelj

SREDIŠNJA TEMA FESTIVALA 2020.: PSIHOLOGIJA, MEDIJI I PANDEMIJA
Iako središnja tema sama po sebi govori o čemu je riječ, namjera nam je bila objediniti stalne i dosadašnje teme Festivala i dodati mu novu komponentu sadržanu u pojmu pandemije koju je izazvao koronavirus. Koliko nam se životi u okolnostima pandemije mijenjaju, koliko je pristuna psihologija – što nudi i što uči iz ove stiuacije, koliko se mijenjaju mediji.

STALNE TEME FESTIVALA: Psihologija i mediji, i (nezaobilazna) etika; Mediji u psihologiji; Psihologija u medijima
U PROGRAMU FESTIVALA KOJEG JE POPRATILO VIŠE OD 200 SLUŠAČA, PREDAVANJA SU ODRŽALI: prof. dr. sc. Daniela Šincek: Kako naši mladi doživljavaju internet?; Tijana Debelić: Online psihologi(n)ja; Nada Kegalj: Mediji i telefonska psihološka pomoć (iskustva savjetovatelja); Robert Petković: Psiholozi kao eksperti za brojke i ponašanje u digitalnim medijima; prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić i Marija Magdalena Šamal: Nas zaista zanima Kako si?; prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić: Korištenje medija za psihološka istraživanja – primjer istraživanja Kako smo?

Evaluacija Festivala ukazala je na izraziti interes obrađenih sadržaja u programu što se posebno odnosi na afirmaciju medijskih nastupa psihologa, izazove za psihologe u suvremenom komunikacijskom društvu, vezu psihologije i medija, korištenje suvremenih komunikacija u psihološkom savjetovanju te medijske projekte koje pokreću psiholozi.
Za buduće je festivale predloženo prezentirati evaluaciju medijske pismenosti psihologa, komparativna istraživanja dobrih praksi, psihološke posljedice online nastave, komunikaciju s medijima o znanstvenim spoznajama, negativnu stranu medija i digitalizacije i njen utjecaj na djecu i odrasle, te posebno utjecaj medija na djecu rane i predškolske dobi.
Iskazan je i veliki interes za sudjelovanjem u radu Medijske škole za psihologe koja će biti sastavni dio idućeg Festivala 2021. godine.
Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR