Logo
Ispiši ovu stranicu

Sportski psiholog Amir Zulić savjetuje kako nakon poraza od Brazila

Sportski psiholog Amir Zulić savjetuje kako nakon poraza od Brazila

Nakon poraza Hrvatske protiv Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu pročitajte razmišljanja kolege Amira Zulića (izvor: Večernji list)

S obzirom na to da su naši treneri i reprezentativci u pogreškama suca Nishimure pronalazili savršen alibi za svoju skromniju predstavu, upitali li smo poznatog sportskog psihologa Amira Zulića koliko sudačka nepravda doista djeluje na moral sportaša.

– Svi smo mi bili navijači reprezentacije i sipali gnjev protiv sudaca, no taj gnjev tijekom utakmice igračima ne pomaže. Previše emocija u igri utječe na kvalitetu donesenih odluka. Od vrhunskih igrača očekuje se da i takve stvari istrpe i da budu usmjereni na taktiku jer samo tada su najbliži svojoj najboljoj izvedbi. Faktori na koje ne mogu utjecati ne smiju biti u fokusu razmišljanja igrača jer će to ometati njihovu usmjerenost na ono što mogu kontrolirati, a to su tehnika i taktika, međusobna komunikacija...

Kovač kao da su pobijedili

Nakon utakmice u kojoj je bilo i dosta pogrešaka, izbornik Niko Kovač govorio je pred novinarima o svojim štićenicima kao da su Brazil pobijedili.

– Zadatak je izbornika da nakon utakmice svima čestita na trudu bez obzira na rezultat te da što prije, recimo sljedeće jutro, tehničko-taktički analizira utakmicu s igračima. Ako bi u toj analizi govorio samo o lošim stvarima, onda je i veća vjerojatnost da će se to loše dogoditi ponovo, a ako govori o dobrim stvarima, onda su veći izgledi da će se i to češće ponavljati. Konačna je ideja da u sljedećoj utakmici budeš bolji, a ne da budeš objektivan.

Zar se i sa zaobilaženjem istine ispire gorčina poraza?

– Nakon analize utakmica s Brazilom postaje nebitna i svako vraćanje na nju, kroz razmišljanje ili komunikaciju, otežava pripremu za sljedeću utakmicu. Sjećanje jest bolno, no ništa se tu više ne može promijeniti i svako prisjećanje gubljenje je vremena. Mi obični ljudi možemo si dopustiti žaliti za propuštenom prilikom, no naši reprezentativci su reprezentativna skupina, ono najbolje što imamo, i oni ovih dana ne smiju tugovati i razmišljati o propuštenoj prigodi, o krivim sudačkim odlukama. Zapravo, taj rezultat protiv Brazila sada je apsolutno nebitan i najvažnije je koliko će se naši nogometaši brzo oporaviti.

Iskusni psiholog dan poslije poraza od Brazila označio je ključnim danom za Hrvatsku na cijelom Svjetskom prvenstvu.

Zaboravite Brazil što prije

– Otkad su izvučene skupine držim da su 24 sata nakon utakmice s Brazilom presudna za prolaz dalje. Čak i da smo pobijedili, ne bih razmišljao drugačije. Nakon utakmice koja je po brazilskom vremenu završila oko 19 sati trebalo je, kada se emocije slegnu, za jedno 3-4 sata, napraviti sastanak, a njih obično vode sportski psiholozi. U njima se ne radi analiza utakmice niti se ikome išta predbacuje, već se pušta igrače da iskažu svoje mišljenje i osjećaje. Konačno zatvaranje prethodne utakmice obavi trener svojom analizom s igračima, obično drugi dan ujutro, nakon čega je spominjanje Brazila i razmišljanje o njemu "strogo zabranjeno" – ističe Amir Zulić iz tvrtke Ponder.

Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR