Logo
Ispiši ovu stranicu

Novo izdanje rječnika ovisnosti Siniše Brlasa koje je od sada dostupno i izvan granica Hrvatske

Novo izdanje rječnika ovisnosti Siniše Brlasa koje je od sada dostupno i izvan granica Hrvatske
Šest godina nakon prvoga izdanja i godinu dana nakon objave izmijenjenog i dopunjenog izdanja „Terminološkog opisnog rječnika ovisnosti“, jedinog rječnika ovisnosti u našoj zemlji, ovaj jedinstveni rječnik doživio je upravo svoje novo i preuređeno izdanje. Ovo novo izdanje rječnika objavila je Medicinska naklada iz Zagreba, renomirani izdavač vrsne stručne literature u našoj zemlji. Novo izdanje kod novog nakladnika znači i novi vizualni identitet kojega potpisuje akademska slikarica i ilustratorica Sanela Đurinec Raič.
Autor rječnika je kolega psiholog Siniša Brlas koji je do sada napisao više knjiga u ovome području od kojih su čak tri otkupljene sredstvima Državnog proračuna za sve škole u Republici Hrvatskoj.
Kolega Brlas godinama je sistematizirao važne pojmove iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja u rječnik koji je u prvome izdanju bio objavljen 2011. godine. Ovo prvo izdanje ubrzo je doživjelo nekoliko neizmijenjenih izdanja i tiskano je u više tisuća primjeraka, a posebno se ističe činjenica da je cjelokupnu posebnu nakladu sredstvima Državnog proračuna otkupilo tadašnje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa za sve škole u državi, što je bilo veliko priznanje ovome rječniku i njegovom autoru. Nakon toga rječnik su otkupili i Lions clubs Hrvatska te Hrvatska lutrija.
Pet godina nakon prvoga izdanja kolega Brlas predanim je radom nastavio prikupljati građu za novo izdanje koje je objavljeno 2016. godine u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (kao i prvo izdanje), a potom upravo i kod novog nakladnika – Medicinske naklade iz Zagreba. Ovo novo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje ima oko 20% više pojmova u odnosu na prvo, a neki su pojmovi iz prvoga izdanja u ovome izdanju revidirani i nadopunjeni, pa ovaj jedinstveni rječnik ovisnosti ima čak 800 pojmova iz područja ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja. Rječnik je poseban po tome što opisuje terminološke pojmove i pojmovne kategorije iz više područja ovisnosti (ovisnosti o drogama, alkoholizma i problematičnog i patološkog kockanja), a autor je nastojao da on u najvećoj mogućoj mjeri bude odraz aktualnog stanja položaja riječi u upotrebnom jeziku i svakodnevnom govoru.
Ovo je prvi i za sada jedini obuhvatni rječnik ovisnosti u suvremenoj Hrvatskoj, a osim u našoj zemlji bit će uskoro dostupan i korisnicima u susjednoj Srbiji.
Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR