Logo
Ispiši ovu stranicu

Čovjek u vremenu kontradiktornih očekivanja - najava 69. kongresa psihologa Srbije

Čovjek u vremenu kontradiktornih očekivanja - najava 69. kongresa psihologa Srbije
69. Kongres psihologa Srbije, održat će se od 29. rujna do 02. listopada 2021. s glavnom temom - Čovjek u vremenu kontradiktornih očekivanja. 
Nema ničeg posebnog u konstataciji da se svijet u kojem živimo neprestano mijenja; novost naše svakodnevice bila bi neobična ubrzanost i učestalost tih promjena. Jednako je uobičajeno da se one žele videti jednostrano, kao težnje koje po sebi vode prosperitetu, napretku i blagostanju, često ne navodeći što se pod njima konkretno podrazumeva. Tako je prošlo stoljeće ispraćeno obećanjem novog milenija, u kojem bi globalni svijet širio i globalni ekonomski napredak, kulturne vrijednosti, ljudska prava, tjelesno i mentalno zdravlje.
Međutim, velika očekivanja od novog doba „posthumanog“ čovjeka su se sudarila sa nimalo željenim realitetom: ispostavilo se da, nakon svjetske ekonomske krize prvog desetljeća novog tisućljeća, zanemarljiva manjina stanovnika planeta posjeduje više dobara nego ogromna većina zajedno; novo doba sumnja u postojanje istine, kojoj je laž postala jednako ravnopravna alternativa. Za posljedicu, autoriteti i liderstvo se suočavaju s odsustvom povjerenja sledbenika. Od biotehnologija, od kojih se očekivalo mnogo, uključujući i drastično produljenje prosječnog ljudskog vijeka, danas bi bilo više nego dovoljno da se mogu zaustaviti prijetnje globalnim epidemijama. Migracije iz realnog svijeta u virtualni, cyber-prostor, uključujući i njegove društvene mreže, nose sa sobom posledice koje je teško predvidjeti.
Sve ovo izravno utječe na svakodnevicu i način zadovoljenja potreba, vrijednosti, obitelj, obrazovanje i kao da redefinira  društvene odnose kakve smo do sada poznavali. Upravo su psiholozi oni pred kojima je zadatak da ukažu na probleme i ponude rješenja, tako po ko zna koji put opravdavajući svoje postojanje kao vibrantne, u nevoljama čoveka i svijeta, uvijek
prisutne struke.
Gotovo da nema područja psihologije u kojoj se ova situacija ne prelama u izazove rada, i to na dnevnoj razini: pronaći nove, funkcionalne i profesionalno odgovorne modele odnosa prema sebi, korisnicima naših usluga i svijetu koji nas okružuje. Odnos prema ulozi psihologa u obrazovanju, zadacima psihologa u organizacijama, rada psihologa u velikim sustavima kao što su policija i vojska, poziciji i perspektivi psihologa u zdravstvu, potom status psihologa psihoterapeuta različitih škola i pravaca samo su neke od važnih tema koje traže profesionalno utemeljene odgovore.

Aleksandar Kontić
Predsjednik Programskog odbora
69.Kongresa psihologa Srbije

Opširnije o Kongresu:
http://www.dps.org.rs/kongres/o-kongresu 
Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR