Logo
Ispiši ovu stranicu

Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru - poziv na Okrugli stol 14.6.17.

Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru - poziv na Okrugli stol 14.6.17.
Poštovani,

Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, ove kao i ranijih godina, aktivno se uključuje u obilježavanje lipanjske paneuropske kampanje „Zločin nije moj, ali kazna ipak jest“. Svjesni dobrobiti koju očuvanje i razvoj kvalitetne povezanosti i privrženosti djece s roditeljima zatvorenicima donosi djeci i njihovim roditeljima koji su u zatvoru te zajednici u cjelini, pozvali smo sva kaznena tijela da organiziraju aktivnosti koje će pridonijeti razvoju kvalitetne obiteljske povezanosti i roditeljskih kompetencija, umanjiti stresnost dječjeg susreta sa zatvorskim okruženjem te se, općenito, približiti tome da djeca ne budu kažnjena kaznom i odgovornošću koju njihovi roditelji snose za svoje loše ponašanje.

Tijekom ovogodišnje kampanje, krenuli bismo i korak dalje, izvan zatvorskog sustava, prema povezivanju svih institucija koje mogu pridonijeti podršci ovoj, još uvijek nedovoljno prepoznatoj, a izuzetno ranjivoj skupini djece. 14. lipnja 2017. godine u suorganizaciji Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, Ministarstva pravosuđa, Uprave za zatvorski sustav, Pravobranitelja za djecu i Udruge Roda organizira se Okrugli stol: „Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru“, u 11 sati u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora:

„Pet godina nakon Okruglog stola: "Prava i potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru" - što smo u međuvremenu učinili na zaštiti prava i potreba djece čiji se roditelji lišeni slobode? Godišnje je oko 13 000 djece u RH izloženo negativnim posljedicama boravka jednog ili oba roditelja u zatvoru. Prepoznajemo li tu djecu? Prepoznaju li ih vrtići, škole, ustanove socijalne skrbi, nevladine organizacije? Znamo li koje su njihove specifične potrebe? Znamo li kako se osjećaju, što misle o sebi i svojim roditeljima; znamo li kako im možemo pomoći? Što zatvorski sustav i društvo u cjelini čine kako bi olakšali kontakte djeteta s roditeljem u zatvoru, kako bi se obitelj zadržala na okupu, kako bi svi zajedno sa što manje negativnih posljedica prebrodili situaciju odvojenosti u tako specifičnim uvjetima? Jer, primjerenim reakcijama na potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru, jačanjem roditeljskih kompetencija zatvorenika, omogućavanjem obitelji da zajednički prebrodi odvojenost, pridonosimo resocijalizaciji i reintegraciji zatvorenika, prekidamo međugeneracijski prijenos neprilagođenog ponašanja, doprinosimo sigurnosti društva u cjelini. Zapravo, dajemo šansu djetetu ili mladom čovjeku da se razvije u kompetentnu i samosvjesnu osobu bez obzira na poteškoće s kojima se susretao u odrastanju.“

Molimo vas da dolaskom na Okrugli stol i aktivnim sudjelovanjem u raspravi podržite organiziranje mreže podrške djeci čiji se roditelji nalaze u zatvoru te da poziv proslijedite svim svojim članovima. Molimo da dolazak predstavnika Sekcije potvrdite do 10. lipnja 2017. godine elektroničkom poštom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , a o načinu prijave svih zainteresiranih sudionika, članova sekcija, biti ćete uskoro obaviješteni.

S poštovanjem,

PROČELNICA SEKCIJE

Ana Jadrešin
Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR