Nicola Gale - dopredsjednica EFPA-e - zaključci sa skupa o klimatskim promjenama u Lisabonu

Nicola GALE, dopredsjednica EFPA-e, bila je jedna od voditelja psiholoških udruga iz više od 40 država na pet kontinenata koji su se susreli u Lisabonu i obvezali primijeniti psihologijsku znanost u borbi protiv globalnih klimatskih promjena.

„Bila mi je velika čast i odgovornost biti pozvana sudjelovati na ovom povijesnom samitu,“ rekla je Nicola GALE. “Kao znanost o ponašanju, psihologija ima puno toga za reći o tome što ljudi mogu učiniti kako bi spriječili i ublažili utjecaje klimatskih promjena i kako razviti strategije za suočavanje s njima. Obećali smo da ćemo potaknuti lidere u vladi, akademskoj zajednici, zdravstvu i poslovanju da više koriste psihologijske spoznaje u osmišljavanju politika za promicanje održivog prevencijskog i korektivnog ponašanja. "

Sudionici s prvog međunarodnog samita o doprinosu psihologije globalnom zdravlju izdali su proglas o suradnji, obvezujući 43 potpisnika da koriste svoje profesionalne, znanstvene, obrazovne, kulturne i primijenjene resurse "za postizanje napretka u pitanjima od najvećeg značaja za koja psihologija nudi najveće doprinos. "Njihova početna nastojanja usredotočit će se na Cilj održivog razvoja Ujedinjenih naroda 13: Poduzeti mjere za borbu protiv klimatskih promjena i njihovih utjecaja.

Također su potpisali rezoluciju u kojoj su naveli "sporazum klimatskih znanstvenika da klimatske promjene predstavljaju ozbiljnu globalnu prijetnju, događaju se brže nego što se prije predviđalo i čemu doprinosi ljudsko ponašanje."

Marcelo Rebelo de Sousa, predsjednik Portugala, obratio se samitu, pohvalivši psihologe što su se suočili s izazovom globalnih klimatskih promjena.

"Odabrali ste pravi prustp jer je to globalni problem", rekao je. "Na to moramo imati globalni odgovor. Ne postoji nijedna država, čak niti supersila koja bi se sama mogla pozabaviti tim problemom. "

Tijekom sastanka, od 14. do 16. studenog, sudionici su razvili planove zagovaranja, medijske kampanje i istraživanja kako bi ispunili ciljeve utvrđene u proglašenju i rezoluciji. Suglasili su se da će nastaviti raditi na provedbi ovih planova u njihovim zemljama.

Među zemljama na sastanku na vrhu su predstavljene sa pet kontinenata te iz Europe, Belgije, Njemačke, Norveške, Portugala, Španjolske, Švedske, Ukrajine i Velike Britanije. Samit su suorganizorali Američko psihološko udruženje i Udruga portugalskih psihologa.

Za više informacija o sastanku na vrhu posjetite https://www.psychologyandglobalhealth.org/
natrag na vrh ▲
Pon, 18. 01. 2021 18:06