IX. međunarodni simpozij "Context in Psychology" - održan u Virovitici

Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije bilo je organizator IX. međunarodnog simpozija „Context in Psychology". Pripremu i provedbu simpozija provodili su predsjednica Društva Jasna Per-Kožnjak, Martin Lovretić (predsjednik Nadzornog odbora Društva) te Vladimir Kolesarić (dopredsjednik Društva) i Dragutin Ivanec (predstavnik Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu).
Financijsku potporu organizatori simpozija dobili su od Poglavarstva grada Virovitice, od znanstvenog projekta Cognitive and Neurodynamical Aspects of Perception, Learning and Thinking čiji je voditelj prof. dr. sc. Dražen Domijan te od Virovitičko-podravske županije. Znanstveni pokrovitelji simpozija bili su Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.
Simpozij je održan 19., 20. i 21. lipnja ove godine u Virovitici. Sudionici simpozija bili su smješteni u hotelu „Šulentić", gdje su se okupljali tijekom popodneva u petak, 19.06.15.
Radni dio u subotu 20.06.15., trajao je od 10 do 15 sati a odvijao se u prostorijama Visoke škole za menandžment u turizmu i informatici u Virovitici. Visoka škola je svoje prostorije dala na korištenje simpoziju pro bono publico.
Sudionici simpozija bili su: Rossana Actis (Padova), Tiziano Agostini (Trst), Klas Brenk (Ljubljana), Dražen Domijan (Rijeka), Alessandra Galmonte (Padova), Dragutin Ivanec (Zagreb), Herber Janig (Klagenfurt), Vladimir Kolesarić (Zagreb), Luka Komidar (Ljubljana), Mirjana Krizmanić (Zagreb), András Láng (Pecs), Riccardo Luccio (Trst), Gerold Mikula (Graz), Bernardette Pélley (Pecs), Anja Podlesek (Ljubljana), Ivan Tomić (Zagreb).
U početnom radnom dijelu simpozija bile su prisutne i kolegice, članice Društva psihologa Virovitičko-podravske županije ...
Na simpoziju su prezentirani ovi istraživački radovi:
Brenk, K.M. & Podlesek, A. (Slovenija): Successive context in cognitive ability tests
II.
Domijan, D. & Šetić, M. (Hrvatska): A computational model of the interaction
between visual perception and conceptual processing.
Galmonte, A & Agostini, T. (Italija): The role of auditory information in motor
perception and execution in the context of the Gestalt approach.
Janig, H. (Austrija): Effect of context: Impatient versus outpatient geriatric
remobilisation.
Krizmanić, M. & Kolesarić, V. (Hrvatska): Attitudes violence in context of good
manners and politeness – in young grown ups and adolescents.
Láng, A. (Madžarska). Machiavellianisma and early maladaptative schemas in
adolescence.
Luccio, R., Prpic, V. & Boschetti, G. (Italija): The solitaire illusion in the acoustic
field.
Pélley, B. (Madžarska): The benefits of the narrative approach in psycho-diagnostics
and in psychotherapy.
Podlesek, A. & Komidar, L. (Slovenija): Effect of family context on children's and
adolescents' food attitudes and sensory evaluation of food.
Tomić, I., Ivanec, D. & Kolesarić, V. (Hrvatska): Wandering point phenomenon –
revised.

Prije početka radnog dijela sudionike simpozija pozdravio je gradonačelnik, gospodin Ivica Kirin, zatim predsjednica Društva psihologa Virovitičko-podravske županije, gospođa Jasna Per-Kožnjak, te dekanica Visoke škole, gospođa Vesna Bedeković. Na izrazima dobrodošlice i željama za uspješno odvijanje simpozija najsrdačnije im se zahvaljujemo.
Nakon radnog dijelu, u društvenom dijelu, sudionici simpozija posjetili su u subotu, 20.06.15., „Vilu Ančica" u Aršanju, gdje je priređena zajednička večera.
Prema običajima ovog simpozija sudionici se rastaju u nedjelju oko podneva. No prije toga organiziran je zajednički posjet „Martinovoj kreativnoj radionici" u vinogradu kolege Martina Lovretića. Domaćin je, po svom ustaljenom i poznatom običaju, priredio prijateljsku dobrodošlicu s bogatom prijepodnevnom zakuskom te razgledavanjem njegovog vinograda i panorame virovitičkog kraja. Na kraju, kolega Martin Lovretić priredio je malu scensku priredbu dodjele „Pajdaške povelje" svim sudionicima simpozija. Tako je simpozij završio tom svojevrsnom „far-well party", što se sudionicima posebno svidjelo i što su pri oproštajnim pozdravima svesrdno naglašavali i zahvaljivali se.
I općenito sudionici simpozija spontano su izražavali izrazito zadovoljstvo organizacijom i odvijanjem skupa i, osobito, susretljivošću i ljubaznošću svih osoba s kojima smo dolazili u doticaj.
Sljedeći „Context in Psychology" najvjerojatnije će se održati u Sloveniji.

U Virovitici, 25.06.15.

Vladimir Kolesarić
natrag na vrh ▲
Ned, 29. 05. 2022 05:06