Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije - u svojih sjajnih 15. Tjedana psihologije

Društvo psihologa Virovitičko-podravske županije sudjeluje u ovoj manifestaciji od početka od 2008., u kontinuitetu već punih 15 godina nizom svojih aktivnosti prezentira psihologijsku struku. Tjedan psihologije je manifestacija koju organizira Hrvatsko psihološko društvo
s ciljem prikaza širokih i različitih mogućnosti s pomoću kojih psiholozi mogu doprinijeti poboljšanju kvalitete življenja pojedinca i zajednice. U tjednu posvećenom psihologiji, želja je skrenuti pozornost na ulogu psihologa u poboljšanju kvalitete naših života. Nameću se brojna pitanja...Imamo li dovoljno psihologa? U kojim to životnim situacijama može biti korisnopotražiti psihološku pomoć? Možemo li se naučiti biti sretni? Jesu li psiholozi dovoljno vidljiviji u javnom prostoru?. Sudionici na svakom tjednu su pozvani predavači sveučilišni profesori ali i psiholozi i psihologinje Društva psihologa VPŽ integrirani na svojim radnim mjestima i lokalnim zajednicama. Nizom predavanja, radionica i drugim aktivnostima koja se održavaju tijekom tjedna, psihološka se struka nastoji približiti ljudima, upoznati ih sa
djelatnostima psihologa, omogućiti im stjecanje novih vještina i znanja te opovrgnuti mitove o psihologiji da se psiholozi bave samo osobama s psihičkim poteškoćama već naglasiti da se psiholozi bave zdravim pojedincima i skupinama. Značajka tjedana psihologije u Virovitičko-podravskoj županiji je i raznovrsnost lokacija na kojima se provode aktivnosti. Jedno od najčešćih prostora je Gradska
knjižnica i čitaonica, u kojoj se održavaju javna predavanja za najširu publiku. Ipak, najčešća mjesta u kojima se održavaju radionice kao i drugi oblici aktivnosti su osnovne i srednje škole, Učenički dom, dakle obrazovne i odgojne institucije u kojima se ostvaruje najbolja interakcija s djecom i mladeži, s njihovim roditeljima, s odgajateljima, s učiteljima, nastavnicima i profesorima (to je oko 48% od svih aktivnosti u tjednima psihologije u Virovitičko-podravskoj županiji). No, valja spomenuti da se te aktivnosti održavaju i u prostorijama
Crvenog križa, Zavoda za zapošljavanje, Centru za socijalnu skrb, staračkom domu, Općoj bolnici, i privatnoj psihološkoj praksi.

Za ilustraciju navodimo neke naslove radionica i predavanja održanih za vrijeme 15. tjedana psihologije u Virovitičko-podravskoj županiji, kako bi se što bolje uvidjela širina i važnost obrađenih tema:
Pobijedi svoju sramežljivost, Preobrazba požude u ljubav, Što sve ljubav može, Metode samoprocjene, Roditeljstvo – što je pod mojom kontrolom, Sukob, Uloga roditelja u oblikovanju ponašanja djece, Verbalna i neverbalna komunikacija, Asertivnost– ključ uspješne komunikacije, Prevencija nasilja u mladenačkim vezama, Biti sretan – sudbina ili osobni izbor, Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, Uspješno starenje, Kako pobijediti depresiju, Kako što duže održati učinkovito mišljenje i pamćenje, Psihološki mitovi, Psihosocijalni suport oboljelim ženama, Psihopatologija u novoj klasifikaciji, Zajedno u kreativnom zanosu, Muškarci i žene – poznajemo li se uopće, Poetika narodnjaka, Moje želje moje potrebe, Tajne darovite djece, Odgovorno roditeljstvo, Uloga komunikacije između zdravstvenih djelatnika i bolesnika, Terapijska komunikacija, Uloga psihologa u današnje vrijeme, Rješavanje sukoba, Ljubav i sreća. Koliko smo pod stresom i kako si možemo pomoći, Iskustvena radionica mindfulnessa -Pronalazak mira u kaosu svakodnevice, Depresivnost adolescenata Kako je prepoznati i kada potražiti stručnu pomoć, Mentalno zdravlje djece i mladih -uloga škole... i još mnoge druge.

Tom raznovrsnošću tema (što se lako može vidjeti u prikazima tjedana psihologije) na izložbi i mjesta gdje se održavaju aktivnosti, širokim rasponom publike (osnovnoškolska i srednjoškolska mladež, roditelji, pedagoški i drugi stručnjaci, šire građanstvo) te fizičkom raspršenosti održavanja aktivnosti, ostvaruju se ciljevi tjedana psihologije: upoznati najširu javnost što je psihologija kao struka, te što se od nje može i treba očekivati.

U tjednima psihologije gostovali su nam brojni vrlo istaknuti psiholozi i psihologinje kao što su M. Krizmanić, N. Jokić Begić, M. Ajduković, G. Buljan Flander, I. Koren, V. Kolesarić, J. Despot Lučanin, D. Lučanin, D. Barbarić, Lj. Vukota, D. Miljković, Z. Komar, G. Kuterovac Jagodić, M. Nazor, V. Takšić, D. Maslić Seršić, Ž. Kamenov, Dragutin Ivanec, Josip Janković, Vesna Rusijan, Amir Zulić, Vera Čubela Adorić , Ljiljana Pačić Turk, Tanja Pureta.
Održane su i posebne tribine. Na tribini „Mediji i psihologija“ sudjelovale su psihologinje J. Per Kožnjak, S Pocrnić Mlakar, S. Matošina Borbaš i psihijatrica E. Koić, a na tribini „Što smo učinili za darovite“ sudjelovali su I. Koren, M. Lovretić i V. Kolesarić,
Predstavljane su i knjige i njihovi autori: M. Krizmanić, G. Buljan Flander, Lj. Uvodić Vranić, D. Barbarić, E. Koić, T. Velki, D. Miljković, V. Kolesarić. i naše sugrađanke spisateljice Vlaste Golub.

Tijekom 15 godina ukupan broj aktivnosti izražen brojkom iznosi 283 događanja i to kroz radionice, pozvana predavanja, predavanja članova, radio i tv emisije promocije knjiga, tribine, izložbe, dani otvorenih vrata. Javne aktivnosti u tjednima psihologije održane su na dvadesetak lokacija, najviše u Virovitici, ali i u Slatini i Pitomači i Suhopolju. Najčešće su održane u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a bile su namijenjene najširoj publici, zatim u osnovnim školama, gdje su aktivnosti bile usmjerene na učenike viših razreda i na roditelje. Velik broj radionica i predavanja održan je za učenike u srednjim strukovnim i tehničkim školama i gimnazijama. Psiholozi dobro znaju kako je dostupnost informacija bitna za uspjeh provedbe, pa stoga uvijek prirede mnoštvo informativnog materijala za tjedne psihologije, ali i za druge aktivnosti. Najčešći oblik komunikacije je putem radionica u vrijeme trajanja tjedana psihologije. Psiholozi koriste najčešće taj oblik zato što se u radionicama ostvaruje najbolji, najsadržajniji suodnos između voditelja radionice, ostalih sudionika, jer u radionicama svi sudionici mogu biti aktivni. A upravo to je i cilj tjedana psihologije, što veća uključenosti publike to je bolje razumijevanje što je psihologija, što psiholozi rade i u čemu se sastoji psihološka pomoć.

Na otvaranjima Tjedana psihologije redovito su bili dužnosnici grada i županije naravno da nam je to imponiralo ali veći značaj bio je u izravnoj mogućnosti njihovog upoznavanja sa širinom našeg djelovanja i prisutnosti u lokalnoj sredini. Naš je rad stoga prepoznat i nagrađen. Tako je 2017. godine Društvo psihologa je nagrađeno Zahvalnicom grada Virovitice a 2020.godine Poveljom zahvalnosti Virovitičko podravske županije. Veliki dio mladih kolega i kolegica nakon završenog studija psihologije prepoznaje vrijednost zajedništva i pripadnost struci te se učlanjuje u društvo. Danas brojimo preko 20 članova.

Posebna zahvala Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica. Za vrijeme tjedna psihologije otvaraju nam svoja vrata a mi bismo prikazivali svu širinu svoga rada, pripremali izložbe prezentirali aktivnosti slikama na panoima, promovirali filmove o svom radu, pripremali koncerte.
Prisjećamo se sjajnog koncerta dvojice članova grupe Artes Tomislava Šipeka i Mateja Blaževića te debitantice The Voice 2016. godine a koja je danas naša kolegica psihologinja, Iva Gortan. Učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky redovito bi naša otvaranja Tjedana začinili glazbom što je dodatno uljepšalo atmosferu. Kasniji happening nakon dobro obavljenog posla obilježavani su glazbom uz koncerte rok grupe Histerija iz Osijeka. Posebna popularizacija psihologije prikazana je kroz Pab kvizove a rezultirala je i uspješnim nastupom naših vrsnih pab kvizašica Sandre Borbaš i Maje Štampar na 27.godišnjoj konferenciji hrvatskih psihologa u Osijeku 2019. godine kojoj smo uz DP Osijek bili suorganizatori. Hvala medijima koji su nas pomno pratili i prate i dalje, hvala ICV radiju, Virovitičkom listu , Plavoj TV ,HRT-u , portalima . Zahvala našim donatorima koje ističemo na našim plakatima a koji nam financijski pomažu da sve bude kako smo zamisliti a za to je potrebna i financijska potpora ( Grad Virovitica, Virovitičko, podravska županija, Tvrtke Flora vtc , Virkom doo, Plin VTC, Grafiti Becker, Glazbena škola Jan Vlašimsky, HPD, HPK)

predsjednica DPVPŽ Jasna Per Kožnjak
natrag na vrh ▲
Ned, 29. 05. 2022 05:12