Društvo psihologa Sisačko-moslavačke županije provodi 2 projekta u zajednici

Na temelju prepoznatih potreba u zajednici članovi Društva psihologa SMŽ su osmislili, prijavili za financiranje i počeli provoditi 2 projekta u zajednici.

Dana 12. listopada 2021. godine započeo je prvi ciklus projekta „Stresi stres, uživaj u roditeljstvu!“ u partnerstvu Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije i Dječjeg vrtića Bubamara Glina. Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, a usmjeren je na osnaživanje roditelja s područja pogođenih potresom i pandemijom za nošenje sa stresnim životnim situacijama kroz niz edukativnih radionica.
Glavni ciljevi ovog projekta su osnaživanje roditelja jačanjem njihovih roditeljskih i emocionalnih kompetencija. Radionicama će se obuhvatiti niz tema vezanih uz djelotvorno roditeljstvo i roditeljske kompetencije, razvoj djeteta i osobine razvoja u određenoj dobi, tehnike nošenja sa stresom i emocionalnu kompetentnost – kako je postići i koristiti u svakodnevnim situacijama.
Na radionicama će se uz predviđene teme s roditeljima razgovarati i o tekućoj problematici i pitanjima koje roditelji postave na radionici, vezano uz odgoj i razvoj djeteta, a voditeljice će biti dostupne roditeljima za individualno savjetovanje. Početak drugog ciklusa planiran je za veljaču 2022. godine.
U okviru projekta održat će se i radionice za odgajatelje DV Bubamara Glina na kojima će se obraditi iste teme obuhvaćene radionicama za roditelje. Na kraju projekta planira se i stručno predavanje za članove Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije.
Radionice provode psihologinje Jelena Dadić Bauman, Maja Kastmiler i Vedrana Petračić. Sudionici radionica su roditelji korisnici Dječjeg vrtića Bubamara Glina, a radionice obuhvaćaju teorijski dio, iskustveni dio (razmjena iskustava) i vježbe (grupni i individualni rad).
Na uvodnoj radionici roditelji su pokazali izrazito zanimanje za ponuđene sadržaje i potrebu za podrškom i dodatnim razvojem njihovih kompetencija.

Društvo psihologa Sisačko moslavačke županije uz financijsku potporu Grada Kutine provodi projekt „Psiholozi za mentalno zdravlje Kutine“ čiji je glavni cilj pružanje psihosocijalne podrške građankama i građanima Kutine radi očuvanja mentalnog zdravlja tijekom i nakon pandemije COVID-19 i potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Projekt je namijenjen djeci i mladima Grada Kutine i njihovim roditeljima, odgojno-obrazovnim djelatnicima koji rade na području Grada Kutine te pružateljima psihosocijalnih usluga s područja Grada, a ostvarivat će se kroz predavanja i radionice namijenjene građanima i građankama Kutine, koje će održati psiholozi – članovi DPSMŽ-a i ostali stručnjaci u području mentalnog zdravlja.
U okviru Projekta 12. listopada 2021. u OŠ Stjepana Kefelje, Kutina održana je radionica za kutinske srednjoškolce „Zdravi u glavi“ koju je vodila Željka Koprivnjak. Radionica je održana povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se svake godine obilježava 10. listopada, a učenici i djelatnici SŠ Tina Ujevića, Kutina potvrđuju da je bila korisna i zanimljiva.
U okviru Projekta u studenom su povodom Međunarodnog dana djeteta planirana predavanja za roditelje djece predškolske i školske dobi, koje će održati kutinski psiholozi Nataša Rađenović i Oliver Sikaček, te predavanja za odgojno-obrazovne djelatnike i stručnjake u području mentalnog zdravlja koje će održati djelatnice NPB dr. Ivan Barbot Popovača, psihologinje Greta Znika i Ana Pavelić Tremac.
U najavi su tijekom studenog i tribina povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koju će za djecu osnovnoškolske dobi održati psihologinja Mirna Bjelić te predavanja dr.sc. Borisa Jokića i prof.dr.sc. Nataše Jokić-Begić namijenjena široj kutinskoj javnosti. U prosincu će Tajana Sikaček (ujedno i voditeljica projekta) prezentirati rezultate istraživanja: „Utjecaj posljedica potresa i pandemije COVID-19 na djecu s teškoćama u razvoju“.

Društvo je prijavilo još jedan projekt za rad s mladima koji će početi s provedbom po objavi rezultata natječaja.
natrag na vrh ▲
Sri, 06. 07. 2022 05:24