V. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja - u Osijeku

Po peti puta će se u Osijeku okupiti znanstvenici i stručnjaci koji svoje djelovanje posvećuju proučavanju fenomena nasilja, posljedica koje nasilje izaziva i načinima preveniranja i tretmana istog. Kao i sva četiri dosadašnja skupa, i ovaj skup organiziraju Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društvo psihologa Osijek, u suorganizaciji s Hrvatskim psihološkim društvom , Hrvatskom psihološkom komorom i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Prvi naš skup održan je još 2006. godine, a unatoč svim izazovima organizacije skupa u otežanoj gospodarskoj situaciji, uspjevali smo održati i razvijati ova događanja kroz ovo desetljeće djelovanja. Potaknuti dosadašnjim skupovima nastajali su znanstveni projekti, pojedinačna istraživanja i preventivne i stručne aktivnosti. Ipak, kao najveći doseg bi se trebalo istaknuti suradnju koja nastaje među sudionicima svakog skupa, a prenosi se i na radna mjesta jednom kad skup završi.

Na dosadašnjim skupovima proučavane su različite teme – započeli smo vrlo općenito, drugi skup posvetili smo izučavanju nasilja nad djecom i među djecom da bi se u trećem skupu usmjerili na psihosocijalne aspekte nasilju kao izazove obitelji, školi i zajednici, a četvrti put smo se okupili kako bi interdisciplinarno izučavali odnos nasilja i mentalnog zdravlja. Ove godine odlučili smo se posebno usmjeriti na nasilje u okviru novih medija ili, da se poigramo s uobičajenim terminima u računalnom području djelovanja, e-nasilju.

Dodatno nas je u tomu ohrabrila i meta-analiza koju su na istraživanjima iz područja nasilja općenito proveli Hamby, McDonald i Grych (2014) i objavili u PsychologyofViolence. Oni ukazuju da je upravo ovo nasilje najzastupljenije u istraživanjima od 2008. do 2013.g. Novi mediji, pojava društvenih mreža, mogućnost istih da se na drugačije (trajnije i stalno prisutne) oblike odvija nasilje, novi oblici verbalnog i psihičkog nasilja i zlostavljanja, ali i promjene u posljedicama koje doživljavaju žrtve, ali i počinitelji nasilja u okruženju novih medija svakako je relevantna tema istraživanja – kako znanstvenih, tako i stručnih.

U gore spomenutoj meta-analizi nalazimo potvrdu za dosadašnju konceptualizaciju naših skupova. Naime, od samih početaka smo inzistirali na integraciji znanosti i prakse izostanak koje, kao nedostatak praćenih istraživanja u njihovoj meta-analizi, prepoznaju autori iste. Jedinstvena energija ovog skupa je da ga ne samo organizatori, već i sudionici, doživljavaju „svojim". Na to smo izuzetno ponosni, ali nas je to inspiriralo da uvedemo još jednu novinu – kanimo organizirati predradionice skupa koje će biti pravo mjesto integracije znanosti i prakse: na temelju znanstvenih spoznaja i stručnih iskustava koje znanstvenici i stručnjaci donose ćemo osmisliti preventivni program kojim se učenicima osnovnih i srednjih škola te njihovim roditeljima, nastavnicima i profesorima želi pomoći da prepoznaju i izbjegnu činjenje i doživljavanje nasilja preko interneta te da nauče kako pomoći sebi ili drugima da ne postanu žrtve ili da sa što manje posljedica prožive takva iskustva.

Meta-razina naših intencija jest ovaj skup učiniti prepoznatljivim mjestom na kojem će se sastajati svi stručnjaci koji se bave pitanjima nasilja i razmjenjivati svoja iskustva kako bi napori svih nas postajali sve djelotvorniji.
Kao i dosada, na skupu će nekoliko uglednih znanstvenika održati pozvana predavanja. Čast nam je najaviti da će pozvano predavanje održati utemeljitelj skupa professoremeritus Vladimir Kolesarić koji će svoje predavanje posvetiti upravo prezentiranju nastanka i razvoja samog skupa i svih izazova i dobiti koje je skup doživio ovih godina. Prof. dr. sc. Marina Ajduković će u svom predavanju se posvetiti temi Kako biti psiholog u svijetu koji se mijenja - izazovi prevencije i istraživanja elektroničkog nasilja. O izazovima novih medija i nasilja u okviru istih, iz pozicije pedagoga i sociologa, govorit će u svom predavanju prof. dr. sc. Zlatko Miliša. Posebno nam je zadovoljstvo najaviti i docenticu Dianu Kljenak s University of Toronto koja u svom znanstvenom i stručnom radu, kao psihijatrica i kognitivno-bihevioralni terapeut znanstveno i stručno uranja u problematiku kontratransfera u radu s (nasilnim) klijentima.

O skupu više na mrežnoj stranici koju donosimo u prvitku:

V. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja

 

natrag na vrh ▲
Pon, 18. 10. 2021 09:12