Svjetski dan zdravlja 2022.

7. travnja 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) te se od tada svake godine tog datuma obilježava Svjetski dan zdravlja s ciljem stavljanja naglaska na određenu zdravstvenu temu. Građanima se podiže svijest o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

Trenutna klimatska kriza (no ujedno i zdravstvena) predstavlja najveću zdravstvenu prijetnju čovječanstvu mijenjajući naš planet. Preko 90% Zemljine populacije udiše zagađeni zrak. Zbog zagrijavanja Zemlje, komarci prenose zarazne bolesti sve brže. Ekstremni meteorološki događaji, uništenje obradive površine tla i nedostatak pitke vode negativno utječu na zdravlje ljudi. Razna zagađenja i plastiku sada možemo naći u oceanima, na planinama, a i u našoj hrani. Nezdrava hrana i piće jedan su od najznačajnijih uzroka debljine, povećanja broja oboljelih od zloćudnih tumora i bolesti srca, a njihov je način proizvodnje zaslužan za trećinu emisije stakleničkih plinova.

Pandemija COVID-19 ukazala je na manjkavosti u svim područjima društva te naglasila potrebu za stvaranjem pravednih zdravstvenih sustava dostupnima svima - kako današnjim, tako i budućim generacijama. Trenutni sustav ekonomije pridonosi nepravednoj podjeli prihoda, povećanju moći i bogatstva pojedinaca, dok i dalje velik dio Zemljinog stanovništva živi u siromaštvu i bez osiguranih osnovnih uvjeta za život. Cilj je stvoriti društvo koje će zagovarati jednakost, ekološku održivost i dobrobit svjetske populacije.
natrag na vrh ▲
Ned, 29. 05. 2022 04:35