Sportski psiholog Amir Zulić savjetuje kako nakon poraza od Brazila

Nakon poraza Hrvatske protiv Brazila na Svjetskom nogometnom prvenstvu pročitajte razmišljanja kolege Amira Zulića (izvor: Večernji list)

S obzirom na to da su naši treneri i reprezentativci u pogreškama suca Nishimure pronalazili savršen alibi za svoju skromniju predstavu, upitali li smo poznatog sportskog psihologa Amira Zulića koliko sudačka nepravda doista djeluje na moral sportaša.

– Svi smo mi bili navijači reprezentacije i sipali gnjev protiv sudaca, no taj gnjev tijekom utakmice igračima ne pomaže. Previše emocija u igri utječe na kvalitetu donesenih odluka. Od vrhunskih igrača očekuje se da i takve stvari istrpe i da budu usmjereni na taktiku jer samo tada su najbliži svojoj najboljoj izvedbi. Faktori na koje ne mogu utjecati ne smiju biti u fokusu razmišljanja igrača jer će to ometati njihovu usmjerenost na ono što mogu kontrolirati, a to su tehnika i taktika, međusobna komunikacija...

Kovač kao da su pobijedili

Nakon utakmice u kojoj je bilo i dosta pogrešaka, izbornik Niko Kovač govorio je pred novinarima o svojim štićenicima kao da su Brazil pobijedili.

– Zadatak je izbornika da nakon utakmice svima čestita na trudu bez obzira na rezultat te da što prije, recimo sljedeće jutro, tehničko-taktički analizira utakmicu s igračima. Ako bi u toj analizi govorio samo o lošim stvarima, onda je i veća vjerojatnost da će se to loše dogoditi ponovo, a ako govori o dobrim stvarima, onda su veći izgledi da će se i to češće ponavljati. Konačna je ideja da u sljedećoj utakmici budeš bolji, a ne da budeš objektivan.

Zar se i sa zaobilaženjem istine ispire gorčina poraza?

– Nakon analize utakmica s Brazilom postaje nebitna i svako vraćanje na nju, kroz razmišljanje ili komunikaciju, otežava pripremu za sljedeću utakmicu. Sjećanje jest bolno, no ništa se tu više ne može promijeniti i svako prisjećanje gubljenje je vremena. Mi obični ljudi možemo si dopustiti žaliti za propuštenom prilikom, no naši reprezentativci su reprezentativna skupina, ono najbolje što imamo, i oni ovih dana ne smiju tugovati i razmišljati o propuštenoj prigodi, o krivim sudačkim odlukama. Zapravo, taj rezultat protiv Brazila sada je apsolutno nebitan i najvažnije je koliko će se naši nogometaši brzo oporaviti.

Iskusni psiholog dan poslije poraza od Brazila označio je ključnim danom za Hrvatsku na cijelom Svjetskom prvenstvu.

Zaboravite Brazil što prije

– Otkad su izvučene skupine držim da su 24 sata nakon utakmice s Brazilom presudna za prolaz dalje. Čak i da smo pobijedili, ne bih razmišljao drugačije. Nakon utakmice koja je po brazilskom vremenu završila oko 19 sati trebalo je, kada se emocije slegnu, za jedno 3-4 sata, napraviti sastanak, a njih obično vode sportski psiholozi. U njima se ne radi analiza utakmice niti se ikome išta predbacuje, već se pušta igrače da iskažu svoje mišljenje i osjećaje. Konačno zatvaranje prethodne utakmice obavi trener svojom analizom s igračima, obično drugi dan ujutro, nakon čega je spominjanje Brazila i razmišljanje o njemu "strogo zabranjeno" – ističe Amir Zulić iz tvrtke Ponder.

natrag na vrh ▲
Pet, 05. 06. 2020 14:33