Rusko psihološko društvo izbačeno iz EFPA-e - 1.6.22.

Rusko psihološko društvo izbačeno je iz EFPA-e na jučer održanoj Glavnoj skupštini. Vijest prenosimo u cijelosti:

Danas, 1. lipnja 2022., održana je sjednica Glavne skupštine EFPA-e, na kojoj su Udruge članice na Glavnoj skupštini donijele jednoglasnu odluku o izbacivanju Ruskog psihološkog društva iz EFPA-e.

Izubacivanje je uslijedilo nakon zahtjeva Ukrajinske nacionalne psihološke udruge da se Rusko psihološko društvo isključi iz EFPA-e. Postavljen je niz pitanja o nastavku članstva ruske udruge s obzirom na etička načela prema meta kodeksu EFPA-e o poštivanju temeljnih prava, dostojanstva i vrijednosti svih ljudi, odgovornosti prema društvu i očuvanju integriteta koji je temelj psihologije, kada su aspekti ljudskih prava ruskog rata protiv Ukrajine ostali neprepoznati u njihovoj komunikaciji s EFPA-om.

Predstavnici Udruženja članica EFPA-e na Glavnoj skupštini jednoglasno su izglasovali isključenje Ruskog psihološkog društva iz članstva EFPA-e. Ovo nije bila laka odluka za neke udruge članice. Mogla su se čuti izražena snažna stajališta i za slijeđenje linije mnogih međunarodnih tijela u Europi i šire u prestanku suradnje s ruskim organizacijama; te da suradnja među psiholozima nadiđe geopolitički kontekst, shvaćajući da se mnogi kolege psiholozi u Rusiji mogu i sami protiviti ratu, s tekućim sukobom i ljudskom patnjom koji im uzrokuje veliku nevolju.

Opća skupština EFPA-e donijela je ovu odluku u kontekstu rata i rastuće humanitarne krize, što se kao prioritet odražava na solidarnost s kolegama u Ukrajini i ukrajinskim narodom u cjelini koji pati. Žalosno je što je ova odluka o izbacivanju Ruskog psihološkog društva iz EFPA-e nužno morala biti rezultat produktivnog članstva u EFPA-i do sada za rusko udruženje.

To se ne odražava negativno na mnoge individualne ruske psihologe, i nema sumnje da će mnoge pojedinačne znanstvene i kolegijalne suradnje nastaviti. Vjerujemo da će u budućnosti pred svima nama biti druga vremena, a okolnosti takve da ponovno cvjeta suradnja među psiholozima diljem Europe.
natrag na vrh ▲
Pon, 27. 06. 2022 03:44