Psihosocijalna podrška u kriznim situacijama velikih razmjera - priručnik

Kada se dogodi krizna situacija, nesreća velikih razmjera ili katastrofa, svijet kojeg smo dotada poznavali iz temelja se mijenja, a osjećaj sigurnosti pojedinca i zajednice ozbiljno je ugrožen. Velike nesreće i katastrofe ne samo da dovode do materijalne štete i manjka osnovnih resursa za dostojanstveni život, već kod pogođenog stanovništva uzrokuju i snažne osjećaje patnje, gubitka i bespomoćnosti.  Istovremeno, pomagači su izloženi brojnim stresnim i rizičnim situacijama, oni pomažu i spašavaju bez odmora, često zaboravljajući na vlastite potrebe. U takvim trenucima, psihosocijalna podrška štiti, brani i osnažuje, te pomaže bržem oporavku.
Jedna od temeljnih aktivnosti Hrvatskog Crvenog križa je priprema i djelovanje u kriznim situacijama i katastrofama, u skladu s osnovnim ciljevima Strategije 2020 Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Iskustvo tijekom odgovora na nedavne krizne situacije: poplave koje su pogodile županjsku Posavinu 2014. godine i izbjegličku krizu u 2015. i 2016. godini, pokazalo je da ljudi u situacijama kriza i nesreća velikih razmjera pored hrane, vode, odjeće i skloništa iznad svega trebaju podršku i poštovanje, lijepu riječ i istinsku pažnju, osnaživanje da mogu krenuti dalje. Psihosocijalna podrška neophodni je dio cjelokupnog odgovora Hrvatskog Crvenog križa na krizni događaj, to je ona pomoć koja u najtežim trenucima može značiti sve osobi koja ima osjećaj da nema više ništa.
Isto tako, podršku, pažnju i razumijevanje trebali su i brojni volonteri i djelatnici koji su, požrtvovno pomažući, proživljavali patnju svojih korisnika. Kako je izjavila djelatnica Hrvatskog Crvenog križa, prevoditeljica koja je pomagala izbjeglicama: „Svaku obitelj koja je dolazila doživljavala sam kao svoju vlastitu“. Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt naglašava: „Čak i jedna kriza u životu čovjeka može ostaviti dubok i neizbrisiv trag. U Domovinskom ratu, u poplavama u županjskoj Posavini, u migracijskoj krizi, naučili smo kako pružiti psihosocijalnu podršku ali i kako sačuvati sebe. Ako se ikada u životu nađete u kriznoj situaciji koja mijenja tijek i kvalitetu vašeg života i iako pri tome možda mislite da Vama psihosocijalna podrška ne može pomoći – molimo Vas obratite se svojim kolegama, koristite neku od
metoda samopomoći ili zatražite razgovor sa stručnom osobom!“
Ovaj jedinstveni i važan Priručnik nastao je u okviru projekta razvoja psihosocijalne podrške koji financira i podržava Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i predstavlja značajan iskorak i temelj sustavnog razvoja kapaciteta za pružanje psihosocijalne podrške u Hrvatskom Crvenom križu i drugim Nacionalnim Društvima Crvenog križa, ali i odgovornim institucijama i organizacijama. Autori su međunarodno priznati vrhunski stručnjaci u ovom području koji su svojim dugogodišnjim radom i suradnjom s Hrvatskim Crvenim križem dali vrijedan doprinos napretku koji je Hrvatski Crveni križ postigao u razvoju i integriranju psihosocijalne podrške u sustav pripreme i djelovanja u kriznim situacijama.
Vjerujemo da će ovaj Priručnik pomoći volonterima i djelatnicima Crvenog križa i drugim pomagačima kako bi bili što učinkovitiji u svom plemenitom pozivu pomaganja, a istovremeno znali sačuvati sebe i brinuti o svojim kolegama i suradnicima.
Hrvatski Crveni križ

Priručnik donosimo OVDJE.
natrag na vrh ▲
Sri, 27. 01. 2021 10:20