Psihološka pomoć - novi projekt u cilju destigmatizacije traženja psihološke pomoći

"Psihološka pomoć" je naziv projekta koji počinje danas sa ciljem destigmatizacije traženja psihološke pomoći, kako bi se potaknulo ljude da zatraže psihološku pomoć i da se pojednostavi put i povežu pružatelji pomoći s onima kojima je potrebna
Projekt pokreće udruga PROMENTZ, interdisciplinarna udruga za promicanje mentalnog zdravlja građana, a njezin predsjednik Igor Mikloušić kaže kako je ideja nastala za vrijeme karantene zbog epidemije koronavirusa.
"Ideja je nastala za vrijeme karantene. Zaključili smo kako je od velike važnosti učiniti dostupnim sve informacije vezane uz psihološku pomoć građanima. Od privatnih terapija do besplatnih telefona za psihološku pomoć, radionica, publikacija i edukacija, jer postoji niz odličnih i hvalevrijednih inicijativa u Hrvatskoj. Naš cilj je bio jednostavan - proširiti glas o njima", ističe Mikloušić.
U Hrvatskoj postoji niz visokoeduciranih, kvalitetnih psihologa, udruga, javnih ustanova, službi i inicijativa, a mnoge nemaju dovoljnu vidljivost, ističu pokretači projekta. Istovremeno svjedočimo situaciji u kojoj se građani s psihološkim problemima često nose tražeći pomoć od nekompetentnih osoba, kroz neprilagođene oblike ponašanja, konzumaciju opojnih ili ovisničkih sredstava itd.
Velik broj ljudi barem se jednom u životu osjetio kao da je pred zidom, na rubu sloma ili je osjetio blage ili teže znakove depresije, anksioznosti i bespomoćnosti, zbog čega mu je zatrebala psihološka pomoć. S obzirom na niz negativnih pokazatelja vezanih uz mentalno zdravlje građana u Hrvatskoj i svijetu, naglasak je i na destigmatizaciji traženja psihološke pomoći.

Opširnije: Psihološka pomoć
natrag na vrh ▲
Ned, 25. 07. 2021 11:42