Preminuo prof. Vid Pečjak - velikan slovenske i europske psihologije

Preminuo je prof. Vid Pečjak, velikan slovenske i europske psihologije.
In memoriam poštovanom Profesoru piše kolegica Jasna Cvetković Lay.
Počivao u miru! Iskrena sućut obitelji.
Hrvatsko psihološko društvo

Vid Pečjak rođen je 1929. Studij psihologije završio je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Poslijediplomski i doktorski studij završio je u Edinburghu u Velikoj Britaniji (1957) i na Institutu za komunikacijske studije u SAD (1968/69).
Radio je kao profesor psihologije na Odsjeku za psihologiju u Ljubljani od 1957-1999. U mirovini podučava psihologiju umjetnosti na Visokoj školi za slikanje i crtanje, te psihologiju stvaralaštva na školi za interier Callegari u Ljubljani. Bio je pozvani gost – predavač na brojnim inozemnim sveučilištima ( u SAD-eu, Australiji i Austriji).
Od 1980. bavi se intenzivno psihologijom kreativnosti. Napisao je 90 knjiga, a iz psihologije kreativnosti napoznatije su mu knjige: Misliti, raditi, živjeti kreativno (1987); Putevi do ideja (1989); Putevi do novih ideja (2001). Predavanja i referate o kreativnosti imao je na mnogim konferencijama, seminarima i tečajevima u različitim zemljama. Zastupa stav da je kreativnost potrebno odgajati već od rane dobi, jer samo u tom slučaju može postati stabilna osobina ličnosti.
Pored psihologije kreativnosti napisao je mnogo beletrističkih knjiga iz područja znanstvene fantastike. Najpoznatija je njegova rana knjiga Drejček i tri Marsovca (1966). Na osnovu njegove novele izrađen je TV film - Treći život, koji dobio nagradu Prix Futura i prikazivan je u mnogim zemljama sveta. Njegova naučno fantastična literatura opisuje psihološke probleme i daje psiholoske odgovore na izazove savremenog svijeta.
Surađuje i s hrvatskim psiholozima: sudjelovao je na brijunskoj školi kreativnosti (u organizaciji Male akademije nadarenih Leonardo iz Pule) i sa Centrom za poticanje darovitosti djeteta „Bistrić“ iz Zagreba na programima poticanja kreativnosti te u projektu Nacionalne mreže skrbi za darovite u Rovinju 2000. u organizaciji GUOŠ Zagreb, Soros Fondacije i Centra „Bistrić“.
Napustio nas je još jedan velikan psihologije, čovjek iznimne širine i osoba od karizme, dragi prijatelj i suradnik – ekspert za područje toliko važno a ujedno i toliko zanemareno - dr. Vid Pečjak. Uvijek će biti u našim mislima i mislima generacija psihologa koje su uz njega statasale.
Neka mu duša živi stvaralački i u nekim drugim dimenzijama ....

Jasna Cvetković-Lay, dipl.psih.

natrag na vrh ▲
Čet, 15. 04. 2021 09:20