Pravilnik o udaljenosti kladionica, automatklubova i casina - obavijest o e-savjetovanju

Poštovane i drage kolegice i kolege,

javljam Vam se kolegijalno, s molbom da se kao stručnjaci za mentalno zdravlje i javno zdravstvo angažirate u komentiranju Pravilnika Ministarstva financija kojim se reguliraju prostorni i tehnički uvjeti za kladionice, automat klubove i casina, a koji je trenutno na javnoj raspravi jer se vraćaju "stare" odredbe oko udaljenosti, međutim one opet nisu sveobuhvatne, već parcijalne.

Kao socijalni pedagozi, psiholozi, psihijatri i socijalni radnici, smatram da imamo dužnost u javnoj raspravi poticati društvene promjene s istinskom zaštitom ranjivih skupina. Znanstveno i stručno se preko 10 godina bavim ovisnosti o kockanju i društvenim aspektima kockanja, te nam svi rezultati potvrđuju kako je izrazita geovremenska dostupnost i pristupačnost začajan problem za naše društvo. U prilogu su komentari stavljeni ispred ERF-a.

U postojećim komentarima na izmjene Pravilnika, moći ćete uočiti da su oni mahom tržišne i ekonomske prirode, što je OK i razumljivo, međutim nedostaju komentari stručnjaka psihosocijalnih profesija sa znanjem o javno-zdravstvenom interesu i promociji mentalnog zdravlja.
U kontekstu današnjeg društva, nije ideja zatvoriti tržište i promovirati prohibiciju (ona nije uspješna), ali je potrebno i moguće kvalitetnije regulirati tržište da se ostvari zaštita i smanji prevalencija psihosocijalnih problema povezanih s kockanjem.

Ukratko, o čemu se radi.
Pravilnik iz 2010. godine regulirao je udaljenost od kladionica 200m, a automat klubova i casina 500m, od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata.
Izmjenama pravilnika iz 2012. godine, izbačeni su vjerski objekti, a odgojno-obrazovne ustanove su preformulirane u osnovne škole (5.-8. razred i srednje škole).
To je dovelo do otvaranja niza prodajnih mjesta na lokacijama koje su rizične za djecu i mlade, pri su potpuno zanemarene druge rizične skupine.

Također se ne vodi računa o široj društvenoj poruci i "normalizaciji" aktivnosti kockanja u našem društvu kroz tako izrazitu dostupnost u svim zajednicama, shoping centrima i slično.

Ako podržavate naša razmišljanja, molim Vas da izdvojite vrijeme i sudjelujete u javnoj raspravi (u svoje osobno ime ili ispred svojih ustanova) sa svojim stajalištima, kako bi se ovom pitanju pristupilo i s javno-zdravstvenog aspekta. Savjetovanje se zatvara u subotu, 29.02.2020.

https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=13550
D
r. Neven Ricijaš, ERF
natrag na vrh ▲
Čet, 21. 10. 2021 06:23