Mreža unaprijeđenja mentalnog zdravlja u zajednici - obavijest o projektu

Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba i „Zdravo da ste" iz Banja Luke, počeli su provedbu projekta „Mreža za unaprijeđenje mentalnog zdravlja". Projekt financira Europska Komisija u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Projekt se provodi u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije i u suradnji sa Sisačko–moslavačkom županijom i Udruženjem građana „Dar prirode" iz Novog Grada. Cilj projekta je doprinijeti unapređenju usluga prevencije mentalnog zdravlja u zajednicama u pograničnom području, kako bi bile dostupne što širem krugu korisnika, posebice onima koji su daleko od urbanih centara i onima koji su marginalizirani.

Planirano područje provođenja projekta u Hrvatskoj, odnosno u Sisačko-moslavačkoj županiji, su grad Hrvatska Kostajnica, te općine Jasenovac, Hrvatska Dubica, Donji Kukuruzari i Dvor. U Bosni i Hercegovini, projekt će se provoditi u Bosanskoj Krupi, Krupi na Uni, Novom Gradu, Kostajnica i Bosanskoj Dubici. Stručnjaci iz ovih mjesta, koji se bave zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja, imat će priliku u ovom projektu unaprijediti svoje vještine i znanja iz područja prevencije, povezati se i unaprijediti suradnju regionalno i prekogranično, te inicirati i pokrenuti niz preventivnih programa i akcija u svojim lokalnim zajednicama. Sudjelovat će u nizu stručnih seminara na kojima će imati priliku učiti od eminentnih stručnjaka, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u području mentalnog zdravlja i prevencije, te razmjenjivati iskustva i razvijati mrežu programa i aktivnosti u zajednici koji će unaprijediti zdravlje i kvalitetu života stanovnika s obje strane granice.

23. i 24. kolovoza u Topuskom je održan, prvi seminar, od 10 koliko ih je planirano, na temu „Unapređenje mentalnog zdravlja u školskoj dobi: vještine komunikacije s teškim sugovornicima". Na seminaru je sudjelovalo 30 nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja osnovnih i srednjih škola (po 15 iz Hrvatske i BiH) i Jadranka Huljev, predstavnica Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta. Predavači Zdenka Pantić i Sandra Šipka iz RCT-a, Nada Uletilović, Tanja Boromisa i Sonja Stančić iz udruge 'Zdravo da ste' i Suzana Fabijanić iz Zavoda za javno zdravstvo, održali su prezentacije i radionice s ciljem poboljšanja kapaciteta za prevenciju mentalnog zdravlja u školama kako bi se unaprijedila organizacija i sprovođenje aktivnosti prevencije, rane identifikacije i intervencije.

Projekt „Mreža za unapređenje mentalnog zdravlja u zajednici" počeo je u svibnju ove godine i trajati će do rujna 2014.

natrag na vrh ▲
Sri, 12. 08. 2020 08:00