Mirjana Krizmanić - o uvođenju ćirilice u Vukovaru - prenosimo iz Slobodne Dalmacije

Iz Slobodne Dalmacije, prenosimo razmišljanja prof. Mirjane Krizmanić vezana za uvođenje ćirilice u Vukovaru:

 

Najveći propust, prema njezinim riječima, napravljen je u odnosu prema mladima, generaciji koja nije izravno svjedočila užasima rata, koja je odrasla na internetu, i s kojom je trebalo, kako kaže, puno tihoga rada da se sve vukovarske frustracije prevladaju.

Psihologinja prof. dr. Mirjana Krizmanić smatra da je abolicija koju je proveo Franjo Tuđman veliki uteg u normalizaciji odnosa među vukovarskim Hrvatima i Srbima.

- Tijekom devedesetih sam sa skupinom kolega pružala psihološku pomoć stradalnicima iz Vukovara i sjećam se jedne žene koja je bila silovana i koja je svojeg silovatelja viđala svaki dan na ulici u Vukovaru. I trpjela različita dobacivanja. Takvim ljudima je ćirilica simbol da se snjihovom patnjom nitko ne suosjeća, i zato se njezino uvođenje nijetrebalo na ovaj način provoditi – upozorava prof. dr. Krizmanić.

Ona podsjeća da u Vukovaru ljudi još uvijek traže kosti svoje djece. Oni koji znaju gdje se nalaze ne žele o tome ništa reći. Vukovar je strašno patio, pa je okrutno je i neosjetljivo bez prave pripreme uvoditi ćirilicu i tako lomiti njihove živote – zaključuje najpoznatija hrvatska psihologinja.

natrag na vrh ▲
Ned, 12. 07. 2020 10:55