”Recentni dogadjaji u svijetu naglašavaju važnost poštivanja ljudskih prava" - inicijativa Odbora za ljudska prava EFPA-e

Inicijativa EFPA-inog Odbora za ljudska prava i psihologiju za prikupljanje sredstava za sastanak stručnjaka i strucnjakinja na temu obrazovanja o ljudskim pravima za psihologe/psihologinje

www.humanrightsforpsychologists.eu

Postovane kolegice, postovani kolege,

”Recentni dogadjaji u svijetu naglasavaju vaznost postivanja ljudskih prava„

Oruzani sukobi uzrokuju da milijuni ljudi napustaju svoje domove i bježe na sigurnija mjesta i to u opasnim a nerijetko i po život prijetećim uvjetima. Psiholozi i psihologinje, bilo da se bave znanošću ili praksom, trebaju upotrijebiti svoje iskustvo i znanje za dobrobit svijeta i to u skladu s ljudskim pravima.

Do sada ljudska prava i obrazovanje za ljudska prava nisu bili standardni predmet u sveučilišnim programima studija psihologije, na poslijediplomskim studijima psihologije, niti u programima kontinuiranog usavršavanja psihologa/psihologinja. EFPA-in Odbor za ljudska prava i psihologiju smatra da je edukacija psihologinja i psihologa o ljudskim pravima njihovim odgovornostima prema pojedincima/pojedinkama i drustvu od temeljne važnosti. Stoga Odbor, zajedno s EIUC-om (European Inter-University Centre for Human Rights and Democratisation) okuplja oko 25 stručnjakinja i stručnjaka u podrucju ljudskih prava na sastanku u listopadu 2016. s temom edukacije o ljudskim pravima za psihologinje i psihologe.

Budući da su ovaj događaj i njegovi rezultati samofinancirajući, potrebna nam je financijska podrška. Bilo koji iznos je dobro došao, a donatori/donatorice ce, ako to žele, biti navedeni na web stranici. Više infomacija nalazi se ovdje: www.humanrightsforpsychologists.eu  .

Na zadnjem EFPA-inom Predsjedničkom vijeću održanom 27. svibnja 2016. u Istanbulu, predsjednici i predsjednice nacionalnih društava psihologa/psihologinja dali su svoju podršku ovoj inicijativi Odbora za ljudska prava i nadamo se da će ta podrška biti vidljiva.

Nadamo se da će te se odazvati ovome pozivu i molimo da proslijedite ovo pismo i članicama i članovima svojih radnih grupa.

Srdacan pozdrav

Polli Hagenaars, voditeljica EFPA-inog Odbora za ljudska prava i psihologiju

Telmo Mourinho Baptista, Predsjednik EFPA-e

Priredila: dr. Marlena Plavšić, hrvatska predstavnica u EFPA-inom Odboru za ljudska prava
natrag na vrh ▲
Sub, 04. 07. 2020 08:14