Sekcija za povijest psihologije - nova sekcija HPD-a

Inicijativni odbor za osnivanje Sekcije za povijest psihologije Hrvatskog psihološkog društva sastao se 04. prosinca 2018. godine u Zagrebu, Švarcova 20. Članovi inicijativnog odbora koji su prisustvovali sastanku bili su: prof. emeritus Vladimir Kolesarić, dr Krunoslav Matešić, dr Dario Vučenović, dr Jelena Maričić i Ljiljana Mikuš, a zainteresirani za rad su budućoj sekciji su i dr Ljerka Hajncl, dr Zvjezdan Penezić i Josip Lopižić.

Prisutni sudionici ovog sastanka konstatirali su da povijest psihologije u Hrvatskoj počinje još krajem 19. stoljeća, da se kontinuirano može pratiti kroz čitavo 20. stoljeće ali da nema sustavno obrađenih i prezentiranih dokumenata o radu psihologa i razvoju psihologije kroz povijest. Ciljevi rada buduće Sekcije za povijest psihologije su:
- prikupljanje dokumentacije, stručnih i znanstvenih članaka važnih za povijest psihologije u Hrvatskoj (izvori: Državni arhiv, NSK, arhiva HPD-a, Odsjek za psihologiju i Filozofski fakultet u Zagrebu, obiteljske arhive...)
- analiziranje prikupljene arhivske građe, pisanje i objavljivanje radova, brošura, članaka, monografija
- prezentiranje povijesnih podataka na stručnim skupovima, sastancima sekcije, na web stranici HPD-a itd
- promidžba i popularizacija psihologije
Inicijativni odbor za osnivanje Sekcije za povijest psihologije predložio je za pročelnika dr Krunoslava Matešića, za dopročelnika dr Zvjezdana Penezića i za tajnicu dr Ljerku Hajncl. Osnivanje sekcije i potvrđivanje čelništva očekuje se na 68. skupštini HPD-a koja će se održati u subotu, 15.12.2018.

Ljiljana Mikuš
prva dopredsjednica HPD-a
natrag na vrh ▲
Pon, 27. 06. 2022 05:21