Predškolska psihologija - izdavanje potvrda i mišljenja ostaje u Zakonu o predškolskom odgoju

Poštovane i drage kolegice i kolege,

Imam potrebu napisati par riječi vezanih uz našu kontinuiranu i upornu borbu za poziciju predškolskog sustava u proteklih godinu i nešto dana, a u vezi vraćanja zakonskih ovlasti timovima kod pisanja mišljenja o razvojnom statusu djeteta .
Imam važnu i sretnu obavijest da je Vlada na svojoj sjednici 11.07 2013. prilikom usvajanja izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju prihvatila amandman uložen od gospođe saborske zastupnice i kolegice Gordane Sobol te sada u Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, u novom članku 1a podstavak 2 glasi " - izdavanje potvrda i mišljenja".
Naizgled formalnost, ali puno truda je uloženo u nju i to zato da bismo vratili ono što je naš redovni posao i što smo radili. Kontinuiranim radom Stručnog razreda za predškolsku psihologiju i Sekcije za predškolsku psihologiju ulagani su prigovori na nadležna mjesta za saniranjem postojećeg problema
ali bez rezultata . Također, potrebno je spomenuti podršku koju smo tijekom našeg nastojanja dobili od HPD-a, Hrvatske psihološke komore, Odsjeka za psihologiju FF u Zagrebu kao i od Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u obliku pismenih dopisa potpore. .
U trenutku kad smo već gubili vjeru u regularne putove komunikacije i ulaganja prigovora putem redovnih akata, pružena nam je mogućnost ulaganja amandmana. Kolegica Sobol prepoznala je važnost našeg nastojanja i zaštitila dignitet struka zaposlenih u timovima predškolskog odgoja i obrazovanja .
Ovim putem joj se u ime svih kolegica i kolega od srca zahvaljujem!

Kamea Jaman-Čuveljak
Pročelnica Sekcije za predškolsku psihologiju

natrag na vrh ▲
Pon, 03. 08. 2020 19:25