Ljudska prava od središnje su važnosti za psihologijsku praksu - donosimo stajalište EFPA-e

U utorak, 10. prosinca 2019., obilježava se Dan ljudskih prava - dan kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1948. godine usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Europska federacija udruga psihologa EFPA uključuje se u obilježavanje ovog dana podsjećanjem na brojne  ljude kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.

Slijedi nekoliko primjera gdje psihologija igra važnu ulogu u promicanju i zaštiti ljudskih prava.

1. Utjecaj klimatskih i okolišnih izvanrednih situacija usmjerava se prema onima koji su najviše doprinijeli klimatskim promjenama.

Međunarodni samit o psihologiji i globalnom zdravlju - 14. i 16. studenog 2019. u Lisabonu u Portugalu okupio je lidere na području psihologije iz gotovo 40 zemalja svijeta kako bi se usmjerili na isticanje uloga psihologije u rješavanju globalnih klimatskih promjena, posebice radi postizanja cilja održivog razvoja Ujedinjenih naroda (cilj 13: Poduzeti hitne mjere za borbu protiv klimatskih promjena i njihovih utjecaja)

2. Drugo važno polje kršenja ljudskih prava je uskraćivanje ženskih prava. Kako je opisao UNICEF, 153 zemlje imaju zakone koji ekonomski diskriminiraju žene, uključujući 18 zemalja u kojima muževi mogu zakonski spriječiti da njihove žene rade.
U prosjeku, žene su plaćene oko 24% manje od muškaraca za isti posao u svim regijama i sektorima. Gotovo dvije trećine od 781 milijuna nepismenih odraslih osoba u svijetu čine žene, a udio je ostao nepromijenjen dva desetljeća.
U svijetu će svaka treća žena i djevojčica doživjeti nasilje ili zlostavljanje tijekom svog života. Psiholozi se bave procjenama i intervencijama kako bi procijenili i osnažili žene za jednako sudjelovanje i bolje samopoštovanje. Istodobno, razvijaju programe raznolikosti kako bi radne uvjete učinili pogodnijima za manjinske skupine među kojima su žene.

3. Trećina izbjeglica koje stižu u Europu su djeca, a mnoga od njih širom svijeta odrastaju u izbjegličkim kampovima, često bez ljubavi i brige svojih roditelja. Prema znanstvenim dokazima i široko prihvaćenim saznanjima, djeca ovise o skrbnicima, o reguliranju stanja i osjećaja, kako bi se osjećali sigurno i zdravo se razvijali. Odvajanje od njegovatelja u ratnim vremenima, izloženost opasnostima i dugotrajnim stresom djetetu nanosi veliku štetu i produbljuje nanesene traume. Za djecu je u tim okolnostima važna psihosocijalna podrška.

Divan primjer kako se djeci može pomoći u takvim situacijama je zaklada Fairstart koju je osnovao psiholog Niels Peter Rygaard. Svrha Fairstart-a je pružiti potporu njegovateljima korištenjem inovativnih, zasnovanih na dokazima, jeftinih programa obuke putem interneta na lokalne sustave skrbi, a prevedeni su na mnoge jezike i koriste se u mnogim zemljama širom svijeta.

Sve ove prijetnje ljudskim pravima trebaju se riješiti. Pozivamo sve psihologe da doprinesu poboljšanju stanja ljudi u nepovoljnim situacijama. Da bi se ljudska prava promovirala i zaštitila, psiholozi se trebaju još više angažirati na području ljudskih prava i učiti o tome kako, gdje i kada su osnovna prava u pitanju.

https://www.psychologyandglobalhealth.org
https://www.oxfam.org/en/what-we-do/issues/gender-justice-and-womens-rights
https://www.unicef.org/eca/emergencies/refugee-and-migrant-children-europe
http://fairstartfoundation.com

Odbor za ljudska prava i psihologiju EFPA-e


natrag na vrh ▲
Pon, 27. 06. 2022 05:35