Logo
Ispiši ovu stranicu

Objavljene smjernice za provođenje medicinskih pregleda

Objavljene smjernice za provođenje medicinskih pregleda

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu objavio je Praktične smjernice za provođenje medicinskih pregleda radnika kod kojih zbog uvjeta rada postoji veća mogućnost oštećenja zdravlja u kojima je, između ostalog definirana i uloga psihologa u tom području. U izradi Smjernica surađivali su i članovi Stručnog razreda psihologa u medicini rada HPK.

Smjernice su dokumenti koji utvrđuju stručno prihvaćene principe i postupke u pojedinom području ili u vezi s rješavanjem nekog stručnog problema. Smjernice nemaju zakonsku snagu, ali su usuglašeni stručni stavovi koji u stručnom smislu imaju snagu propisa. Svojim sadržajem obuhvaćaju upute o prepoznavanju problema, utvrđivanju intenziteta i prioriteta problema i mogućnostima njegovog rješavanja.  Smjernice doprinose uvođenju standarda u području njihove primjene te pružaju oslonac pri odabiru optimalnog načina rješavanja problema. Može se reći da rad na osnovi smjernica podiže razinu kvalitete rada u pojedinoj struci.

U području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu postoji značajan broj stručnih smjernica. Kao rezultat Twinning projekta IPA 2007 "Health and Safety at Work" u području zaštite zdravlja i sigurnosti na radu nastale su brojnesmjernice, odnosno dokumenti koji utvrđuju stručno prihvaćene principe i postupke u pojedinom području i u vezi su s rješavanjem nekog stručnog problema.

Cjeloviti tekst nalazi se na stranici:

 Praktična smjernica za provođenje medicinskih pregleda radnika kod kojih zbog uvjeta rada postoji veća mogućnost oštećenja zdravlja

Stavovi izneseni u člancima, tekstovima i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav portala PSIHOLOGIJA.HR